Article_Top_970x250

Vijeće donijelo paket pomoći u iznosu od tri milijarde eura

ekonomske posljednice pandemije COVID-19

Vijeće donijelo paket pomoći u iznosu od tri milijarde eura

svibnja 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vijeće je danas donijelo odluku o pružanju makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Financijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a raspodijelit će se na sljedeći način - Albanija: 180 milijuna eura, Bosna i Hercegovina: 250 milijuna eura, Gruzija: 150 milijuna eura, Jordan: 200 milijuna eura, Kosovo*: 100 milijuna eura, Moldova: 100 milijuna eura, Crna Gora: 60 milijuna eura, Republika Sjeverna Makedonija: 160 milijuna eura, Tunis: 600 milijuna eura, te Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za financiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dnevnik.ba