StoryEditor

Vidović: U Sarajevu ne žele čuti argumente, s takvima dijalog nije moguć

Piše D  /  23.05.2020., 10:05h

Vidović podsjeća na razdoblje dok se još uvijek aktivno bavio praktičnom politikom, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, kada se 2009. godine obilježavao 9. svibanj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

“Ja sam tada, u jednom javnom obraćanju, u isti ravan doveo sve totalitarne režime, upravo slijedeći već tada donesene rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta”, rekao je Vidović.

Napomenuo je i da su posljednjih godina usvojene razne rezolucije koje izjednačavaju sve totalitarne režime i traže od država u kojima je vladao komunistički totalitarni režim (misli se na države europskog istoka i jugoistoka, a BiH je među njima) da se suoče sa zločinačkim nasljeđem i karakterom tih režima.

-Ja sam tada doživio veliku hajku, koja je krenula od vijećnika SDP-a, i pravnih i formalnih sljednika nekadašnje Komunističke partije, pod čijom su vlašću i učinjeni ti zločini. Fabricirane su moje navodne fotografije s ustaškom kapom, podsjetio je Vidović na hajku koja se prije nešto više od 10 godina vodila protiv njega, dodavši da ljudi koji su iza nje stajali ne žele čuti nikakvu valjanu argumentaciju.

“S ljudima koji ne žele čuti argumente, ma kakvi oni bili, dijalog nije moguć. S tim smo se u kulminaciji suočili u Sarajevu”, rekao je Vidović.

Mostarski politolog kaže da je cijela ova hajka iznijela na vidjelo i neke stvari koje su godinama ciljano bile prešućivane te drži da je dobro što se to dogodilo.

-Do neki dan nisam znao da u Sarajevu ima više ulica s ustaškim nazivljem nego u Mostaru. Znate da je Mostar uvijek u fokusu kada su u pitanju sporni nazivi ulica, koji doista jesu sporni, a Sarajevo se nikada nije spominjalo, rekao je Vidović te dodao:

“U Sarajevu imamo 6 ulica nazvanih po ustašama i svi su muslimani. Činjenica je da je u postrojbama tadašnje NDH poginulo više bh. muslimana nego bh. Hrvata”, kaže Vidović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:55