StoryEditor
saborska zastupnica

Vidović Krišto traži povratak uhićenih navijača i reakciju predsjednika i premijera

Piše hina  /  14.08.2023., 13:28h

Saborska zastupnica i predsjednica OIP-a Karolina Vidović Krišto pozvala je u ponedjeljak hrvatskog predsjednika i premijera da kao predstavnici države poduzmu sve kako bi uhićenim navijačima u Grčkoj bila omogućena procesna i ljudska prava te povratak u Hrvatsku.

"Ustav vas obvezuje da skrbite o interesima hrvatskih državljana i djelujete protiv svake pojavnosti koja ugrožava sigurnost i spokoj hrvatskih građana, što vi grubo ignorirate. Obnašati državnu dužnost ne znači konzumirati privilegije, a ignorirati obveze", ustvrdila je Vidović Krišto u otvorenom pismu predsjedniku i premijeru, vezanom za slučaj Bad Blue Boysa (BBB) u Grčkoj koji su pritvoreni nakon nereda i ubojstva suparničkog navijača.

Ocijenila je i da je sto navijača BBB-a u Grčkoj "izvrgnuto teškim kršenjima osnovnih ljudskih prava" te da oni koji su se ogriješili o zakone trebaju u poštenom procesu biti sankcionirani, razmjerno težini djela, ali da iživljavanje i teroriziranje nije prihvatljivo.

Hrvatski građani, istaknula je, nisu Europljani drugog reda, već jednakopravni kao i svi drugi narodi u Europskoj uniji te imaju građanska i ljudska prava, kao i pravo na zaštitu svoje države.

"Njihova sigurnost je egzistencijalno ugrožena, s obzirom na opću histeriju u grčkim medijima kojoj su izloženi", ocijenila je.

Predsjednika Milanovića je upitala je li nazvao grčku predsjednicu Sakellaropoulou, a premijera Plenkovića je li zvao grčkog premijera Mitsotakisa. Pitala je i jesu li napisali zajedničko pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen te jesu li poslali ministra vanjskih poslova u Atenu kako bi ishodili zaštitu hrvatskih građana.

"Svaki odgovoran državni dužnosnik u Europi već bi reagirao, ali vi ništa ne činite osim besplodnog komentiranja", ocijenila je Vidović Krišto.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:57