StoryEditor
hajka

Vidović: Islamska zajednica je produžena ruka SDA, zato i tuku po Schmidtu

Piše desk  /  20.10.2022., 13:26h

Posljednje odluke koje su samo dijelom spriječile majorizaciju Hrvata, dok se mjesecima ili bolje reći godinama spremala još jedna politička prevara i otimačina Hrvatima kroz formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH od strane „probosanskih stranaka“, a koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, izazvale su salve uvreda, osuda i prijetnji iz političkog Sarajeva.

Kada su bivši visoki predstavnici svojim odlukama mijenjali Izborni zakon, smjenjivali na stotine političkih dužnosnika Srba i Hrvata, te kada je najveći štetočina od svih njih, bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, 2002. godine amandmanski izmijenio Ustav FBiH i Izborni zakon BiH na način da je potpuno deformirao karakter Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao sredstva osiguravanja pune jednakopravnosti Hrvata s Bošnjacima u FBiH, te legitimnog predstavljanja oba naroda, politički predstavnici Bošnjaka, ali i Islamska zajednica, takve odluke i intervencije dočekivali su s velikim odobravanjem i pohvalama.

Jer sve ono što je na bilo koji način išlo u korist bošnjačke politike, a na štetu Hrvata i Srba u BiH, po automatizmu proglašavano je dobrim za BiH, demokratskim, probosanskim i građanskim, državnim i kakvim ne sve epitetima.

Međutim, posljednje odluke koje su samo dijelom spriječile majorizaciju Hrvata, dok se mjesecima ili bolje reći godinama spremala još jedna politička prevara i otimačina Hrvatima kroz formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH od strane „probosanskih stranaka“, a koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, izazvale su salve uvreda, osuda i prijetnji iz političkog Sarajeva.

Tom napadu, očekivano, priključila se i Islamska zajednica u BiH. U priopćenju za javnost upozorili su kako „dijele zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta“. To upozorenje može se sažeti u optužbe kako Schmidtove odluke tobože produbljuju podjele i segregaciju i pogrešan su pravac u kojem se BiH pokušava usmjeriti.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju politolog Danijel Vidović, komentirajući navode Islamske zajednice u BiH, jasno naglašava kako „Islamska zajednica u BiH, u političkom smislu djeluje kao produžena ruka SDA praktički od uvođenja višestranačkog sustava 1990. te da se u toj činjenici krije i jedan od razloga višedesetljetne dominacije ove stranke unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

– U protekloj je predizbornoj kampanji, ipak, više nego do sada bila izražena ta uloga s obzirom na veliku unutarbošnjačku političku konkurenciju. Unatoč toj potpori njihov favorit za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doživio je izborni debakl iako je njegova SDA polučila solidan rezultat na izborima i potvrdila se kao pojedinačno najjača bošnjačka stranka. Razloga za ovako slab rezultat Izetbegovića ima više, a jedan od presudnih zasigurno jest „prelijevanje“ glasova Željku Komšiću u čemu su, prema relevantnim informacijama s terena, aktivno sudjelovali i pojedini medžlisi Islamske zajednice, kazao je Vidović, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:08