Article_Top_970x250

(VIDEO) Znanstvenici bacili leš aligatora na dno oceana, pogledajte što se dogodilo

tko je jamio, jamio

(VIDEO) Znanstvenici bacili leš aligatora na dno oceana, pogledajte što se dogodilo

tra 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Znanstvenici iz Louisiane u veljači bacili su tri aligatora na dno Meksičkog zaljeva i pratili što će se s njima događati, a prošli tjedan objavljena je snimka na YouTubeu.

Istraživači su koristili leševe da "ispitaju ulogu aligatora u bioraznolikosti te proučavaju protok ugljika u dubokim oceanima", napisao je Craig McClain, istraživač s LUMCON-a (Louisiana Universities Marine Consortium) koji je radio na eksperimentu. Očigledno, teško je doći do hrane na površini, na dubini od oko 2000 metara.

Na snimci se vidi više divovskih izopoda (znanstveno poznatih kao Bathynomus giganteus) koji se hrane na barem jednom od leševa. Ružičastim stvorenjima veličine nogometne lopte trebalo je otprilike jedan dan da otkriju hranu, a uskoro su preplavili aligatora nadajući se zalogaju, s obzirom na to da ponekad provedu više godina bez hrane, prenosi Fox News.

"Iznenadio sam se da su već ogromni izopodi bili oko leša", kažu istraživači u snimci. Na YouTubeu objasnili su kako će im snimka pomoći da nauče više o hranidbenim mrežama u dubinama te "kako materijali stvoreni na kopnu utječu na oceanske hranidbene mreže".

Prema Sciencealertu, manji organizmi vjerojatno su preuzeli leš kad su se ogromni izopodi nahranili.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250