StoryEditor

(VIDEO) Velika Kladuša: Škola “25. novembar” na “udaru” migranata, roditelji zabrinuti

Piše D  /  14.02.2020., 06:02h

Do sada je zabilježeno više međusobnih okršaja migranata. Dogodila se i provala, a roditelji se brinu za sigurnost djece, piše BHRT.

Eldina Karajić svakodnevno desetogodišnju kćerku dovodi u školu. Kaže da je sigurnost djece narušena zbog velikog broja migranata koji se kreću, ali i borave u krugu škole.

“Nama je na prvom mjestu sigurnost naše djece. Svako dijete ima pravo na sigurnost i na igru. Ja, kao majka, svojoj djevojčici svakog dana moram podvući da ona ne može otići u pekaru da uzme užinu ili bilo šta drugo”, kaže Edina Karajić, majka učenice.

U više navrata, migranti su se sukobili u krugu škole, a prije nekoliko dana migrant je provalio u školu. Da je ovo problem koji traži hitno rješavanje, uvjerila se i ekipa BHT1. Dok su snimali izjave roditelja, jedan od migranata je neometano ušao u školu. Kojim povodom, ostaje nejasno.

Rukovodstvo škole rješavanju ovog problema, pristupilo je sistemski. Upoznali su sve nadležne institucije, nevladine organizacije, ombudsmana za djecu, organizirali panel diskusije, ogradili školsko dvorište, postavili video nadzor i znakove zabrane na engleskom jeziku. Međutim, problem nije riješen.

“MUP dođe na svaki moj poziv, ali oni ne mogu tu biti stalno. Ja sam htjela da obezbijedimo školsku zonu za djecu. Da tu bude prisutna stalna patrola i to se desilo. To je trajalo tri dana u u tom periodu je bilo bezbjedno. Međutim, policija nema ljudske resurse da to obezbijedi”, kaže Edina Dizdarević, direktorica Osnovne škole “25. novembar”, Velika Kladuša.

“Malo je nezgodno. Roditelji nisu sigurni kad šalju djecu u školu. Oni tu leže po trotoarima, dobacuju, nikome nije prijatno. Roditelji su prinuđeni da djecu dovode i odvode iz škole”, kaže Miralem Hodžić, pedagog u Osnovnoj školi “25. novembar”, Velika Kladuša.

Svega stotinjak metara od škole nalazi se restoran za migrante. Svakodnevno nekoliko stotina migranata ovdje se hrani i provodi dane. Preko puta restorana je vrtić. Na sve ovo roditelji već pune dvije godine upozoravaju, ali, osim razumijevanja, više nisu dobili.

“To je bilo vijećničko pitanje – na koji način da u krugu od 300-500 metara onemogućimo da se migranti kreću. Nedavno se desio nemili događaj, kada je provaljeno u samu školu. Mi imamo malu djecu tu, imamo u krugu od 200 metara dvije doktorske ordinacije, apoteku, vrtić tako da je, sve u svemu, to veliki problem”, kaže Fikret Abdić Todo, član Vijeća roditelja i vijećnik u osnovnoj školi.

U školi smatraju da je jedino rješenje da prilaz školi bude označen kao školska zona i da se tom zonom smiju kretati samo učenici, njihovi roditelji i nastavnici. Takođe, trebalo bi dislocirati ovaj restoran na mjesto koje je udaljeno od škole zato što će dolaskom toplijeg vremena, doći i više migranata u Veliku Kladušu.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 12:23