Article_Top_970x250

(VIDEO) U Turskoj s nekoliko džamija puštana "Bella ciao"

incident

(VIDEO) U Turskoj s nekoliko džamija puštana "Bella ciao"

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Turske vlasti pokrenule su istragu nakon što je u Izmiru hakiran sistem za pozivanje na molitvu, pa je sa minerata nekoliko džamija puštana talijanska pjesma "Bella ciao".

Ta antifašistička himna je emitirana prekjučer poslije podne umjesto poziva na molitvu, koji se emitira pet puta dnevno, a ova snimka je objavljen i na društvenim mrežama. 

Lokalni ogranak turskih vlasti zaduženih za vjerska pitanja potvrdio je na Twitteru ovaj incident i najavio otvaranje unutarnje istrage i podnošenje prijave policiji. 

"Bella ciao" je emitirana nakon što su "nepoznate osobe sabotirale i ilegalno hakirale sistem poziva na molitvu", precizira se u priopćenju.  

Tužiteljstvo u Izmiru je otvorilo istragu o tom incidentu koja će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za "negiranje vjerskih vrijednosti", javila je agencija Anadolija. Glasnogovornik vladajuće stranke Omer Čelik je na Twitteru "oštro osudio" ovaj incident i naveo da će biti pronađeni počinitelji. 

Incident se dogodio u jeku ramazana, muslimanskog mjeseca posta, i u trenutku kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa. 

Dnevnik.ba