Article_Top_970x250

(VIDEO) U Italiji kaos zbog emisije iz 2015.: "Kinezi su stvorili ubojiti virus iz proteina šišmiša..."

nova teorija urote

(VIDEO) U Italiji kaos zbog emisije iz 2015.: "Kinezi su stvorili ubojiti virus iz proteina šišmiša..."

ožu 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Virus stvoren u kineskom laboratoriju iz proteina šišmiša ubojit je po ljude i napada pluća, kazuje se u starom tv-prilogu. Znanstvenici poručuju da to nema veze s koronom, ali dio političara mahnito koristi tu priču....

Kineski znanstvenici stvorili su novi supervirus pomoću proteina iz šišmiša, upotrijebljenih na jednom otprije poznatom virusu. To je, naravno, prije svega znanstveni eksperiment, ali je ipak pokrenuo mnoge polemike, u znanstvenom svijetu, u medicini, pa i među državama… Izvukli su proteine iz šišmiša, pa ga stavili u već poznati virus SARS izoliran 2003. godine, i testirali djelovanje na miševima. Efekti su bili ubojiti, ali upravo je stigla potvrda da bi ubojit efekt taj virus izazvao i u ljudima…

Sve ovo izgovoreno je i objavljeno u prilogu RAI-jeva regionalnog znanstvenog programa TGR Leonardo, u 11. mjesecu 2015. godine. Prilog u kojem se pita je li vrijedno stvoriti tako veliku prijetnju, imati  biološko oružje u svojim rukama, samo da bismo se igrali znanosti i eksperimenata te se objašnjava kako bi taj virus napao ljudski organizam pomoću jedne molekule, ušao u pluća i ugrozio sve stanice, otežao disanje i udario na respiratorni sustav, sada je iznova objavljen u Italiji i- očekivano- izazvao golem interes, piše 24sata.hr.

U prilogu se tvrdilo da su Amerikanci tražili od Kineza da odmah obustave eksperimente te da je to i učinjeno, a sve završava riječima: Jednog dana bi virus mogao netko izvuči iz laboratorija, i što onda? U ovo vrijeme nije pametno kreirati takve mikroorganizme koji napadaju čovjeka, jer je rizik u ovakvome svijetu prevelik.

Franco Locatelli, čovjek koji je u Italiji nešto poput Vilija Beroša u Hrvatskoj, reagirao je na brojne upite medija i političara te žestoke reakcije talijanskih populista, pa odmah objavio kako nema dokaza da je COVID-19 nastao takvim mehanizmom.

I Giuseppe Ippolito, znanstveni direktor bolnice Spallanzi i epidemiolog po struci, žestoko je odbacio nagađanja potaknuta emitiranjem starog priloga: „To je uvijek ista i vrlo maštovita priča koja nas s vremena na vrijeme prisiljava na negiranje. Nedavno je skupina britanskih istraživača također morala intervenirati i demantirati slična nagađanja. "

Virolog Roberto Burioni, čovjek kojem javnost u Italiji možda i najviše vjeruje kad se govori o koroni, objavio je na Twitteru: "Najnovija glupost je priča o kreiranju koronavirusa pomoću laboratorijskog eksperimenta. Ne brinite, nažalost, koronavirus je 100 posto prirodan“, napisao je Burioni, jasno aludirajući na mogućnost da bi se za virus iz laboratorija lijek lakše našao, pa vijest kako COVID-19 nije kreiran u laboratoriju zapravo i nije nešto čemu se treba radovati.

Na isti je način reagirao i virolog sa Sveučilišta u Milanu Fabrizio Pregliasco, a pojašnjeno je potom i tekstu što ga sada objavljuje Corriere Della Sera da je talijanski prilog nastao na temelju priče u slavnom magazinu Nature iz iste godine te da je ovih dana i taj magazin objavio tekst kako virus iz njihova teksta nema veze s aktualnim.

Prirodno, odnosno zoonotsko podrijetlo virusa Covid-19 potvrdilo je i najnovije istraživanje njegovih genetskih sekvenci, ali bivši ministar unutarnjih posova Matteo Salvini, vođa talijanskih desnih populista, u pravom je pernarovskom stilu jedva dočekao objavljivanje starog priloga pa najavio parlamentarno pitanje o cijeloj priči.

Uz Salvinija, reagirali su i neki politačari iz Forza Italia, a uzvratio im je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio:

„Dok država broji mrtve i pokušava pomoći liječnicima, čini se da neki uživaju u pronalaženju bilo kakvih vijesti koje mogu potaknuti paniku, napraviti još nekoliko lajkova, nahraniti ljutnju, strah, zbunjenost. Nije ih briga za zemlju“.

I Italija je na udaru brojnih lažnih vijesti o virusu, pa se, uz nama već poznate priče o štetnom djelovanju ibuprofena, na primjer, širi i priča suprotna ovoj o bijegu virusa iz kineskog laboratorija. Po njoj je virus u Lombardiji zapravo neka njihova posebna i misteriozna boleština, koja s Kinom nema veze...

Dnevnik.ba