Article_Top_970x250

(VIDEO) Tuđman 1992. o HOS-u: "Čudi me da je jedan dio domoljuba nasjeo na provokacije s ustaškim znakovima"

emisiji Romana Bolkovića iz 1992.

(VIDEO) Tuđman 1992. o HOS-u: "Čudi me da je jedan dio domoljuba nasjeo na provokacije s ustaškim znakovima"

sij 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Što bi bilo od Njemačke da je nastavila s crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkreuzovskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, istaknuo je Tuđman gostujući u emisiji Romana Bolkovića

Nakon što su u petak na obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93.” došla sedmorica s ustaškim i HOS-ovim obilježjima, što je pak dovelo do toga da je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio obilježavanje, na društvenim se mrežama pojavio isječak iz emisije “2u9 kod Romana Bolkovića” koja je 1992. emitirana na televiziji OTV, a u kojoj tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman konstatirao da su HOS-ovci bili “jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske”.

Isječak koji je podijeljen na društvenim mrežama počinje pitanjem gledatelja emisije. “Zašto gospodin Tuđman zanemaruje borce HOS-a i njihov doprinos u ovom ratu?”, može se čuti u snimci. Voditelj emisije Romano Bolković potom je Tuđmana upitao isto.

Tuđman mu je na to odgovorio ovako: “Ne zanemarujem, ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da je nastavila s crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkreuzovskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije demokratske…”

Podsjetimo, na obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“ u Okučanima došlo je nekoliko osoba s ustaškim obilježjima. Vidjevši te osobe, predsjednik Milanović napustio je obilježavanje obljetnice. “Ne želim u tome sudjelovati”, rekao je netom prije odlaska.

Milanović je o događanjima u Okučanima te svojoj odluci obavijestio premijera Andreja Plenkovića, a Okučane i obilježavanje obljetnice operacije “Maslenica ’93” napustili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj te drugi vojni dužnosnici.

Ured predsjednika RH kasnije je izdao priopćenje o događajima u Okučanima. “Nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo. Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici”, stoji u priopćenju.

Nakon reakcije predsjednika došlo je do prijepora oko toga jesu li spomenute osobe s obilježjima bili dio protokola ili su došli samoinicijativno.

Dnevnik.ba