StoryEditor

(VIDEO) Šveđani se dobrovoljno čipiraju te ugrađuju čip veličine zrna riže

Piše D  /  30.07.2019., 02:07h

No, isto tako mnogi su pristali na taj potez iz medicinskih razloga. Prednost tog čipa jest što podsjeća pacijente na termine kada trebaju popiju lijek, ali i na to koja je prava kutija lijekova koju trebaju uzeti kako ne bi popili pogrešne tablete.

Zbog medicinskih razloga

To je riješeno tako da su sve bočice i kutije lijekova označene posebnim senzorima, koji čipu omogućava da pacijentu pomogne otvoriti odgovarajuću bočicu.

Također taj čip se koristi i kao elektronički novčanik te se tako može koristiti za plaćanje dodirom umjesto kartice, zatim kao putna karta ili kao senzor za prepoznavanje prilikom ulaska u zgrade, autorizaciju pristupa, otključavanje automobila, kontroliranje uređaja u okolini.

Nema GPS

Ti čipovi su veličine riže, nevidljivi su, a njihova ugradnja iznosi oko 180 dolara. U čipu se ne nalazi GPS, pa je nemoguće pratiti onoga tko ga nosi, a isto tako on radi samo ako je nekoliko centimetara udaljen od čitača, pa je nemoguće da bude zloupotrebljen, barem tako tvrde njegovi proizvođači.

Čipiranje nije nova stvar, mačkama i psima takvi se mikročipovi ugrađuju svakodnevno. Novost je da su sada i ljudi pristali biti čipirani poput njihovih kućnih ljubimaca, prenosi 100posto.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:28