StoryEditor

(VIDEO) Snimljena tenkovska borba Armenije i Azerbajdžana

Piše D  /  27.09.2020., 01:09h

Ministarstvo obrane Armenije objavilo je snimku na kojoj je zabilježeno kako njihove oružane snage napadaju azerbajdžanske trupe u području regije Nagorno-Karabah u kojoj od jutros traju borbe.

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, priopćio je premijer ove zemlje Nikol Pashinyan.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah  proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jutros je Pashinyan rekao da su oružane snage Azerbajdžana pokrenule ofenzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah i da obrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana je priopćilo da je Armenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile započeti kontraofenzivu duž cijele linije fronta. Azerbajdžan je prijavio štetu, kao i ozljede među civilima.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Armenije je priopćio da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbajdžanskih oružanih snaga pogođeni tijekom sukoba.

Sukob između Bakua i Jerevana počeo je u veljači 1988. godine, kada je autonomna regija Nagorno-Karabah proglasila odcjepljenje od Azerbajdžana.

Tijekom sukoba između 1992. i 1994. godine Azerbajdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regija.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:48