Article_Top_970x250

(VIDEO) Snimke zgrozile svijet: Azerbajdžanski vojnici uništavaju armenska groblja

nagorno-karabah

(VIDEO) Snimke zgrozile svijet: Azerbajdžanski vojnici uništavaju armenska groblja

stu 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Na društvenim mrežama pojavio se video na kojem azerbajdžanski vojnici skrnave armensko groblje. Snimku je na svom kanalu objavio novinar Alexander Kots.

Na snimci se vidi kako dvojica vojnika stoje na grobu, a zatim obaraju nadgrobni spomenik koji ima fotografiju pokojnika, uz prateći smijeh, javlja mk.ru.

"Azerbajdžanski vojnici pobjeđuju nadgrobni spomenik na armenskom groblju. Za borbu s mrtvima - ne treba vam puno hrabrosti", komentirao je novinar ovaj video.

Ranije je objavljeno da su Armenci, koji su napustili Nagorno-Karabah i susjedna područja, sa sobom ponijeli ne samo imovinu, već i iskopali kovčege s pokojnicima, strahujući od skrnavljenja grobova nakon prijenosa teritorija Azerbajdžanu.

Također, Armenska Apostolska Crkva izvijestila je o skrnavljenju katedrale Svetog Krista Spasitelja u gradu Shushi nakon što je to mjesto zauzela azerbajdžanska vojska.

Predsjednik te zemlje Ilham Aliyev zauzvrat je rekao da će Baku pod svoju zaštitu uzeti crkve u regiji. Istodobno je savjetovao zapadne čelnike koji pokreću temu očuvanja kršćanskog naslijeđa u Karabahu da se bore "protiv islamofobije u svojim zemljama".

Dnevnik.ba