StoryEditor

(VIDEO) Snimke terorista deportiranih u BiH: "Muslimani, ustanite, ubijajte kršćane..."

Piše D  /  20.12.2019., 02:12h

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih snimki Islamske države, u kojima je pozivao na ubijanje kršćana. Posljednji takav video pojavio se u lipnju 2016. godine.

"Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je Keserović.

"Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam"

U videoprilogu koji je objavila kurdska televizija pojavljuje se i Emir Ališić, čije je ratničko ime bilo Evu Talha. On je u Siriju otišao u prosincu 2013. godine

Na pitanje kako je dospio u Siriju i zbog čega, Ališić je odgovorio:

"Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena... Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra".

Emir Ališić je preko Sarajeva i Istanbula otišao u Siriju i odveo cijelu obitelj.

Mediji su 2016. godine objavili priču o Ališiću i njegovoj obitelji, odnosno njegovom odlasku na ovo ratište. Prije odlaska živio je u maglajskom selu Ošve.

Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić deportirani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu i određen im je pritvor.

Osumnjičeni teroristi su prije deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:01