StoryEditor

(VIDEO) Selefijski predavači sve popularniji na društvenim mrežama

Piše D  /  10.11.2019., 01:11h

Selefijske daije, ili predavači koji pozivaju u vjeru, izgradili su bazu od nekoliko stotina tisuća pratitelja korištenjem društvenih mreža i predavanja koje organizira niz nevladinih organizacija i gdje se nerijetko daju pokloni, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dok dio sugovornika BIRN-a BiH smatra kako je ovaj društveni fenomen samo dio globalizacije društva u kojemu svatko iz vjere uzima ono što mu odgovara, drugi smatraju da rastuća popularnost selefijskih daija ima potencijal negativno utjecati na društvo kroz povećanje isključivosti i izgradnje nekritičkog mišljenja kod mladih.

Elvedina Pezića, najpopularnijeg selefijskog daiju u BiH, na Facebooku odnedavno prati više od 150.000 ljudi. On zagovara umjereni pristup pozivanja ljudi u ono što naziva izvornim načinom prakticiranja islama i na internetu je daleko prisutniji od službenika Islamske zajednice. Stručnjaci su posebno istaknuli kako su najpopularnije selefijske daije u BiH osudile nasilje i nasilni ekstremizam.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:27