StoryEditor

(VIDEO) Rusi objavili snimku trojice zatočenih ukrajinskih mornara koji su ´sve priznali´

Piše D  /  27.11.2018., 03:11h

Jedan od zatočenih ukrajinskih mornara, Vladimir Lesovoj, rekao je da je svjestan provokativne prirode ukrajinskog djelovanja. Zapovjednik ukrajinske mornarice rekao je da su zarobljeni mornari sigurno bili prisiljeni izreći laži pod pritiskom.

Kasno sinoć je FSB pustila video snimke trojice zarobljenih Ukrajinaca. Jedan od njih, Andrej Drach, pred kamerom je rekao da je imao naredbu ploviti iz Odesse do Mauripolja. Snimku je objavila Russia24.

‘Granična služba Ruske Federacije nas je upozorila da kršimo ruske zakone. Više puta su nam rekli da napustimo njihove teritorijalne vode‘, rekao je na snimci.

Sergej Tsibizov je rekao da je bio na istom brodu.

Vladimir Lesovoj je rekao da je bio zapovjednik vojne jedinice i dio pomorske radne skupine.

‘Namjerno sam ignorirao upozorenja‘, rekao je i dodao da je na brodu bilo oružje.

 Čelnik ukrajinske mornarice, Ihor Vorončenko, rekao je za ukrajinsku televiziju da su zarobljeni Ukrajinci pod prijetnjama morali dati te lažne izjave.

‘Poznajem te mornare. Uvijek su bili iskreni i profesionalni u svom poslu, a ovo što su rekli na snimci nije istina‘, rekao je Voronchenko.

Šef ukrajinske sigurnosne službe SBU, Vasil Hritsak, potvrdio je da su ti mornari bili na ukrajinskim brodovima, no istaknuo je da se radilo o rutinskoj protuobavještajnoj misiji, poput onih koje i Rusija redovito izvodi.

Zapad je već osudio rusku upotrebu sile, četiri godine nakon što je aneksiran poluotok Krim.

Jučer je ukrajinski parlament podržao odluku predsjednika Petra Porošenka o proglašenju ratnog stanja na vremenski period od 30 dana u deset graničnih regija.

Zarobljena su 23 ukrajinska mornara, a od njih su najmanje trojica ranjena. Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da bi se zarobljeni mornari danas trebali pojaviti na sudu u krimskom gradu Simferopolju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:27