StoryEditor

(VIDEO) Rat na ulicama Meksika zbog uhićenja El Chapovog sina

Piše D  /  18.10.2019., 10:10h

Razlog sukoba je uhićenje El Chapovog sina Ovidia Guzmana Lopeza kojeg je policija pronašla tijekom rutinskog pretresa njegove kuće.

Kako piše BBC, članovi Sinaloe dogovorili su veliki napad kako bi što prije izbavili mlađeg Guzmana iz zatvora. Nikakvih službenih izvještaja nema, no pojavile su se fotografije na kojima se vide mrtva tijela i zapaljeni automobili diljem grada. Također su objavljene i snimke sukoba na kojima se čuje pucnjava, piše index.hr

Brzo je pušten na slobodu.

Mlađi Guzman preuzeo je očevu ulogu u kartelu. Prema informacijama BBC-ja, Guzman junior je u dvadesetim godinama i u SAD-u ga traže zbog krijumčarenja droge.

Doživotni zatvor plus još 30 godina

Podsjetimo, jedan od najmoćnijih svjetskih narkobosova, 62-godišnji El Chapo, osuđen je na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne.

"Ovdje nije bilo pravde", kratko je rekao El Chapo nakon presude u srpnju.

El Chapo je u veljači proglašen krivim za kaznena djela počinjena tijekom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD. El Chapa se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014. godine.

Ubijao je i žive zakapao one koji su mu smetali

Suđenje je trajalo tri mjeseca tijekom kojih je porota čula dokaze o El Chapovima zlodjelima - svjedoci su opisivali kako je premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Dao je milijun dolara bratu predsjednika Hondurasa za mito koje je trebalo doći do prvog čovjeka te države Juana Orlanda Hernándeza, prema optužnici.

Predsjednikov brat Juan Antonio "Tony" Hernandez uhićen je u Miamiju prošle godine i optužen za, između ostalog, dogovaranje uvoza kokaina u SAD.

Zamjenik državnog tužitelja Jason Richman kazao je da je okrivljenik "bio zaštićen i imao pristup svom bratu, aktualnom predsjedniku Hondurasa, čovjeku koji je sam primio milijune dolara mita u novcu zarađenom od droge". Tužitelj je naveo da je novac jednog od najvećeg dilera kokainom na svijetu El Chapo isporučio osobno okrivljeniku za njegovog brata.

El Chapo je svoju švercersku karijeru započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao "Alcatraz na Stjenjaku" - saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu u Coloradu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:51