StoryEditor

(VIDEO) Pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu pucali, divljali, pjevali četničke pjesme

Piše D  /  07.01.2020., 07:01h

Članovi pokreta badnjak su naložili ispred crkve Svetog Nikole u Draževini kod Višegrada, u kompleksu gdje je nakon posljednjeg rata podignut spomenik četničkom zapovjedniku iz drugog svjetskog rata.

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, ali imaju s ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH.

– Na ovakvo obilježavanje pravoslavnog praznika potrebno je da se očituje SPC. Jesu li ovakve poruke u duhu pravoslavlja!? Pametnom je i išaret, odnosno večerašnja poruka iz Višegrada dovoljna. Potrebno je večeras iz Višegrada pitati međunarodne predstavnike je li ovo jasna poruka tko propagira nacionalističke ideje i poruke? Potrebno je pozvati sigurnosne agencije da budu na razini zadatka, jer unatoč genocidu određen broj Bošnjaka se vratio u Istočnu Bosnu i želi mir i sigurnost. Vrijeme je da država i međunarodna zajednica konačno shvate opasnost od četničke ideologije koja nagriza tkivo BiH – kazao je Memišević za sarajevski list.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:49