StoryEditor

VIDEO PORUKA KOMESARA HAHNA: Riješite izbor predstavnika u Dom naroda FBiH

Piše D  /  17.04.2018., 10:04h

Europska unija (EU) će nastaviti pružati smjernice i izdašnu financijsku podršku Bosni i Hercegovini, izjavio je komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Hahn je povodom današnjeg objavljivanja Izvještaja Europske komisije (EK) o BiH poručio da zemlja od 2016. godine pravi odlučne iskorake na svom europskom putu.

"Zadovoljstvo mi je što trenutno pripremamo detaljno mišljenje po vašoj aplikaciji za članstvo u EU. Tim procesom se predviđa promjena zemlje prema europskim standardima u svim sektorima kako bi se utvrdilo gdje su potrebne prilagodbe", kazao je Hahn.

Istakao je da je tijekom protekle tri godine od usvajanja Reformske agende, primijetio određene ohrabrujuće znakove koji su doveli do izuzetno pozitivnog zamaha u kredibilnosti BiH kod međunarodnih partnera, uključujući EU, kada je riječ o sposobnostima zemlje za ispunjavanje političkih obveza.

"Međutim, primjećujem da je dinamika reformi u proteklih 18 mjeseci usporena i da zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su osobni i stranački politički interesi ispred interesa građana BiH. Vjerojatno su to prvi znaci predizborne kampanje za predstojeće izbore u listopadu. Ipak, izbori se ne smiju koristiti kao izgovor za ucjenjivanje zemlje u njenim europskim težnjama", kazao je Hahn.

Dodao je da je europski put jedinstvena prilika za BiH da unaprijedi ekonomske prilike i životni standard za sve građane, bez obzira na etničku pripadnost.

"Građani BiH ne smiju dopustiti da se takva prilika propusti ili oslabi zbog osobnih ili stranačkih političkih interesa. U tom smislu, također očekujem da vlasti osiguraju adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata što će, između ostalog, podrazumijevati i iznalaženje rješenja za izbor predstavnika u Dom naroda FBiH", izjavio je Hahn.

Bh. građanima je poručio da će EU nastaviti pružati smjernice BiH u smislu politika i izdašnu financijsku podršku na njenom putu ka članstvu u EU.

"Europske integracije su transformativni proces koji pripada i donosi koristi prvenstveno građanima. Stabilnija, moderna, demokratska i prosperitetna BiH u ujedinjenijoj i snažnijoj Europi je nešto na čijem ostvarenju svi radimo. Ne sumnjajte da će vas EU nastaviti podržavati na svakom koraku ovog puta", poručio je Hahn u video poruci.

19. travanj 2024 21:04