StoryEditor

(VIDEO) Policajac tijekom najsmrtonosnijeg masakra u modernoj američkoj čekao u hodniku

Piše D  /  05.07.2019., 07:07h

Policajac iz Las Vegasa, koji se "smrznuo" usred hotelskog hodnika dok je naoružani napadač ispaljivao metke na festivalu country glazbe 2017. godine, pri čemu je ubio 58 osoba i ranio još stotinu, dobio je otkaz.

Snimka kamere pokazuje kako se policajac Cordell Hendrex i sigurnosno osoblje zavlače i skrivaju u hodniku dok je napadač pucao na ljude. Prema policiji, napadač je ispalio stotine metaka u rasponu od 10 minuta.

Otkaz godinu dana nakon masakra

Policija u Las Vegasu potvrdila je kako je Hendrex dobio otkaz još 20. ožujka. Odluka je donesena gotovo godinu i pol nakon masakra - najsmrtonosnije masovne pucnjave u modernoj američkoj povijesti.

Steven Grammas, predsjednik Udruge za zaštitu policije u Las Vegasu, potvrdio je da je Hendrex dobio otkaz zbog svoje odluke da ostane u hodniku, ali je to ujedno nazvao ‘političkim paravanom‘ s obzirom na to da odluka nije donesena dok nije puštena snimka koje je donijela medijsku pozornost. 

"Odjel je znao za videozapis i njegove izjave mnogo prije nego su ga otpustili", rekao je Grammas.

‘Od***i odavde‘

U snimkama objavljenim prošle godine vidi se kako Hendrex i hotelski zaštitari hodaju hodnikom s izvučenim pištoljima, dok se u pozadini čuje stotina metaka.

"Sranje, to je brza paljba", netko je rekao.

"O moj Bože!" Odgovorio je Hendrex.

Zatim Hendrex javlja svoju lokaciju kako bi uputio službenike, obavještavajući ih da izvor pucnjave dolazi s kata iznad njih. Vidjelo se da je grupa krenula prema stubištu sve dok jedan nije rekao: "Od***i odavde", nakon čega su se muškarci sakrili u blizini hotelskih apartmana.

U svom izvješću o incidentu Hendrex je napisao da je bio "prestravljen" čim je čuo automatsku pucnjavu.

"Znam da sam oklijevao, sjećam se da sam bio prestravljen i mislim da sam se smrznuo tamo u sredini hodnika. Koliko dugo, ne mogu reći.", pisao je Las Vegas Review-Journal.

Hendrex je tada bio u pratnji policijskog pripravnika kojem je to bio prvi dan u službi, rekao Grammas.

U službi bio 12 godina

Dok je grupa čekala u hodniku, policijski službenici u cijelom su području slušali o višestrukim žrtvama pucnjave na festivalu.

Hendrex je u odjelu policije bio 12 godina. Grammas je kazao kako se policijski sindikat usprotivio njegovom otpuštanju i da će podupirati policajca u arbitraži s odjelom.

"Podupiremo ga kada se događaj cjelokupno sagleda. Nije mogao ući u tu sobu sam, odnosno, samo s vježbenikom. Otpušten je tek nakon što je snimka puštena u javnost".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:27