StoryEditor

(VIDEO) Pogledajte neobičan prirodni prizor na Ramskom jezeru

Piše D  /  25.05.2021., 09:05h

Ova pojava posebno je zanimljiva ribarima, koji su, poštujući prirodu i životinje, mirno promatrali mrijest šarana, piše Rama-Prozor.info.

Znanost kaže da se šaran u našim klimatskim uvjetima mrijesti od kraja travnja do polovice lipnja kada su temperature vode između 18 i 20°C. Ženke odlažu ikru na podvodnu ili svježe poplavljenu suhozemnu vegetaciju. Voda u kojoj se obavlja mrijest mora imati pH između 6,5 i 8, a kisik mora imati vrijednost iznad 5 mg/l.

Inače, Ramsko jezero raj je za ribolovce, posebno za one koji love šarane, pa su oni s posebnim zanimanjem gledali ovaj prirodni fenomen.

Pored šarana, ribolovci u Ramskom jezeru mogu loviti babušku, klena, smuđa, amura a nađe se i povremeno i koja pastrmka...

Kako doznaje portal Rama-Prozor.info od SRTD ‘‘Ramske vode‘‘, u tijeku je zabrana lova na šarana i smuđa do 31.05.2021. godine, a na Ramskom jezeru već krajem sljedećeg mjeseca slijede zanimljivi ribarski događaji.

Prvo sljedeće natjecanje je 3. kolo Premijer lige BiH koje će se održati od 25. do 27. lipnja, a uz to na Ramskom jezeru će se održati KUP jadranskopodunavskih zemalja u disciplini lov šarana i amura.

Kako stvari trenutno stoje, ribolovci se ne moraju brinuti za budućnost ribolova na Ramskom jezeru, a nama ne preostaje ništa drugo nego ribarima poželjeti dobar ulov uz stari ribarski pozdrav - ‘‘Bistro‘‘.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:15