Article_Top_970x250

(VIDEO) Pogledajte kako je u Sarajevu uhićen bombaš, nesvakidašnja akcija MUP-a

filmska potjera

(VIDEO) Pogledajte kako je u Sarajevu uhićen bombaš, nesvakidašnja akcija MUP-a

ožu 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

U nesvakidašnjoj akciji pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo prije dva dana su, nakon višesatne potrage, uhitili muškarca koji je 27. veljače bacio eksplozivnu napravu u naselju Grdonj, a zatim se dao u bijeg.

Prema policijskom izvještaju, sve je počelo nepropisnim parkiranjem automobila, a nakon aktiviranja eksplozivne naprave S. T. se udaljio iz obiteljske kuće, pobjegao i skrivao se u šumi.

U potrazi za njim sudjelovalo je više policijskih patrola, a bjegunac je, između ostalog, ispalio i jedan hitac iz pištolja prema službenom vozilu u pokretu.

Kolegama na terenu pomogli su i službenici Sektora za policijsku podršku, te je bjegunac lociran i uhićen ispod repetitora na Grdonju. Tom prilikom, da bi potraga dodatno potvrdila epitet filmske, bjegunac je izazvao i požar, pa su morali intervenirati i vatrogasci.

Govoreći o ovoj policijskoj akciji, Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, za Klix kaže da je u ovom slučaju od velikog značaja policajcima bilo korištenje suvremene opreme, konkretno drona.

"Od velikog je značaja da se policija oprema najsuvremenijom opremom koja će pomoći u svakodnevnom radu. Jedan od takvih primjera je pretraživanje terena s ciljem pronalaska osobe koja je bacila eksplozivnu napravu. U velikoj mjeri tom prilikom je od pomoći bio nedavno kupljeni dron" , kaže Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, policija će ovaj dron i u budućnosti aktivno koristiti, pogotovo u situacijama pretrage terena.

Kako kaže, neophodno je svake godine, u skladu s mogućnostima, opremati policiju suvremenom opremom, kako bi ona bila efikasnija.

Podsjetimo, o cijelom slučaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva Kantona Sarajevo, a osumnjičeni se tereti za više kaznenih djela, prenosi Klix.

Dnevnik.ba