Article_Top_970x250

(VIDEO) Pogledajte kako je Ruža Tomašić održala lekciju EU parlamentu: "Vrijeđa me da zaboravljate srbočetničku agresiju na Hrvatsku"

dopredsjednica HKS-a

(VIDEO) Pogledajte kako je Ruža Tomašić održala lekciju EU parlamentu: "Vrijeđa me da zaboravljate srbočetničku agresiju na Hrvatsku"

ruj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Facebook

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u srijedu, 18. rujna, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu govorila je na temu važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe.

U podugačkoj raspravi opetovano se govorilo o zlima koje su komunizam i fašizam donijeli europskom kontinentu u Drugom svjetskom ratu, a nekoliko zastupnika, uključujući i povjerenika Avramopoulousa, govorili su o tome kako je "naša" generacija prva koja na svojoj koži nije osjetila rat, potpuno zanemarivši, bilo zbog neinformiranosti, bilo zbog ravnodušnosti, da je u Republici Hrvatskoj prije manje od 30 godina bjesnio rat koji je odnio tisuće nevinih života.

"Htjela sam govoriti o komunizmu, fašizmu i nacizmu, ali nisam mogla prijeći preko toga gospođo Tuppurainen i gospodine Avramopoulous, kada tvrdite da smo mi jedina generacija koja nije iskusila rat. Gospodo, Hrvatska nije bila članica Europske unije 1991. godine, ali je bila i ostala dio Europe. Vrijeđa me da zaboravljate srbočetničku agresiju na Hrvatsku uz pomoć jugovojske, tada treće vojne sile u Europi. Gospodo, braneći svoju neovisnost i slobodu, u Hrvatskoj je poginulo 8257 hrvatskih branitelja i 5657 civila, među njima puno djece. Još uvijek tragamo za negdje oko 1200 nestalih, a da ne spominjemo milijarde eura štete počinjene u ratu. Za jednu malu Hrvatsku od 4,3 milijuna stanovnika, to je velika tragedija za koju je dijelom kriva i inertnost Europske unije pa sam očekivala da ćete spomenuti ovaj rat nametnut Hrvatskoj 1991., makar usputno", naglasila je Tomašić.

Dnevnik.ba