Article_Top_970x250

(VIDEO) Pogledajte kako izgleda hercegovačka autocesta iz zraka, obavljeno probno postavljanje asfalta

milijunski projekt

(VIDEO) Pogledajte kako izgleda hercegovačka autocesta iz zraka, obavljeno probno postavljanje asfalta

lis 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Dionica hercegovačke autoceste između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od svibnja 2018. godine.

Tvrtka Hering objavila je video snimljen dronom, a koji prikazuje cjelokupnu prometnicu od početka do kraja.

Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Dionica Buna - Počitelj dugačka je 7,2 kilometra, a karakteriziraju je relativna ravnica i krš, koštala je oko 32 milijuna eura i za njenu funkcionalnost potreban je most Počitelj koji je trenutno u izgradnji.

Iako je gradnja trebala trajati 18 mjeseci, odnosno do lipnja 2020., rokovi su evidentno probijeni. Ipak, krajem rujna obavljeno je probno postavljanje asfalta koje je svojevrsna najava početka posljednje faze radova.

Trasa počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbine i ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj, pojašnjeno je iz Autocesta FBiH.

Ugovor koji je Hering potpisao u svibnju 2018. godine s JP Autoceste FBiH vrijedan je 25,7 milijuna eura, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba