StoryEditor

(VIDEO) Pogledajte kako će izgledati poddionica Ponirak – Vraca na Koridoru Vc

Piše D  /  08.12.2019., 03:12h

Tom prigodom nazočnima će se obratiti direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnica EIB-a za BiH Sandrine Friscia, direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl te šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Ugovor za izgradnju autoceste na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 01. kolovoza 2019. godine s domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo. Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, a pored tunela će se graditi podvožnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.

Izgradnjom poddionice Ponirak-Vraca skratit će se put Zenica – Žepče za pet kilometara.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Zenica iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) u visini 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 19 milijuna eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Također, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Europska unija sufinancira izgradnju poddionice Tunel Zenica – Donja Gračanica bespovratnim sredstvima u visini od 12 milijuna eura, a preostala sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 48,5 milijuna eura.

Projekti izgradnje autoceste na Koridoru Vc predstavljaju važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Europska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Europske komisije za Zapadni Balkan.

Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tijekova između zemalja regije što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 09:21