Article_Top_970x250

(VIDEO) Pjena party Dragana Mektića na Ukrini razljutio vlast u RS-u

zatražili istragu

(VIDEO) Pjena party Dragana Mektića na Ukrini razljutio vlast u RS-u

srp 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik u Parlamentu BiH, na Twitter profilu, podijelio je s vjernim pratiteljima zanimljivu snimku, a u kojoj se hvali skokom u rijeku Ukrinu.

"Pjena party na mojoj rijeci Ukrini, trenutno leti mostarska lasta", napisao je Mektić u opisu objavljenog video sadržaja.

Ono što je pomalo neshvatljivo u cijeloj ovoj objavi je da Mektić ni u jednom trenutku nije uvidio da je velika količina pjene bačena u rijeku. To je posebno razbjesnilo institucije u Republici Srpskoj, te je naložena istraga ovog slučaja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu kemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

„Vode Srpske“ su već naredile da se uzme uzorak vode za kemijsku analizu.

"Upotreba kemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu 'cvjetanja rijeke', odnosno 'ukrinskom vodenom cvijetu', koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira. Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju kemikalije, a Ministarstvo će do kraja inzistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinitelji ovakvog zagađenja rijeka", navode u Ministarstvu. 

Dnevnik.ba