StoryEditor

(VIDEO) Ovako je izgledalo raketiranje Sirije

Piše D  /  14.04.2018., 09:04h

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Eksplozije su cijelu noć odjekivale Damaskom, a prema prvim informacijama ozlijeđene su tri osobe. Pojavile su se amaterske snimke zračnih napada.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

"Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashar al-Assada", rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Trump je izjavio i kako je naredio precizne udare, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu je prošli tjedan ubijeno najmanje 60 ljudi.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu.

Antonov: Bit će posljedica vojnih udara

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov upozorio je u subotu rano ujutro da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju predvođenih SAD-om i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

"Prije smišljeni scenarij se provodi. Opet, prijeti nam se. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica", poručio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov putem Twittera.

"Uvrijediti predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD - vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja - nema moralno pravo kriviti druge zemlje", poručio je.

18. travanj 2024 18:51