StoryEditor

(VIDEO) Otkud dim? Stručnjaci otkrili što se dogodilo pri skidanju tornja Zagrebačke katedrale

Piše D  /  19.04.2020., 11:04h

Dan nakon povijesne akcije skidanja sjevernog tornja zagrebačke Katedrale, koja je trajala više od 13 sati, zadovoljan je bio i glavni projektant obnove.

Impozantne snimke iz zraka stižu iz Ministarstva obrane, a ispred najveće hrvatske sakralne građevine toranj ostaje do daljnjeg, javlja RTL.

Trenutak za pamćenje odvajanja tornja od zagrebačke Katedrale. Dan nakon stižu snimke Hrvatske vojske iz zraka.

Njihova zadaća, uz pripadnike Inženjerijske pukovnije i pripadnike Vojno-obavještajne satnice, bila je i snimanje besposadnim zrakoplovnim sustavom za brži i efikasniji postupak.

Pripreme za jedinstveni pothvat

Svi koju su sudjelovali u ovom jedinstvenom pothvatu pripremali su se više od 10 dana, radile su se probe, a samo spuštanje trajalo je oko 20 minuta. Nakon uspjeha, popio se šampanjac.

Toranj je od vrha do tla nosila dizalica od 120 metara i pažljivo ga spustila u dvorište katedrale. Alpinisti su ga stabilizirali drvenim klinovima na postolju.

“Odličan. Prvi put radimo takvo nešto na Katedrali, bavimo se vjetrenjačama, sve radimo drugo i na raznim visinama, ali ovo je doživljaj još veći”, izjavio je Hrvoje Đakić, vozač dizalice.

“Ja sam s ovom bijelom dizalicom dizao ljude u košari, pripremali smo sve gurtne, sajle, cijelu pripremu njegovog kopčanja”, rekao je alpinist Dalibor Bezik.

Čak 23 tone težak toranj se neće premještati, ali ni vratiti na vrh u punom obliku, već postupno, dio po dio.

Akcija trajala gotovo 13 sati

Povijesna akcija skidanja sjevernog tornja zagrebačke Katedrale trajala je gotovo 13 sati. Toranj se nalazi ispred Katedrale gdje ostaje do daljnjega.

“Nema potrebe, mi ćemo ga sad, imamo dva dana odmora da se otpušemo, da se makne dizalica, da preorganiziramo gradilište. Mi ćemo ga u srijedu ili ponedjeljak otvoriti, maknuti ćemo zaštitne mreže i to sve vidjeti”, poručio je Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Građani sa sjetom u prolazu promatraju najstariju sakralnu građevinu u Hrvatskoj u krnjem obliku, bez oba tornja.

“Prilično jadno u odnosu kako je bila, pogotovo oni zlatni križevi su zajedno sa majkom Božijom davali jako lijep ton ovom svemu”, rekao je Vladimir iz Zagreba.

“Vjerujem da će ta naša divna Katedrala i dalje i brzo biti ono što je, naša stara Katedrala u koju ćemo radosno odlaziti”, poručila je Slavica iz Zagreba.

“Žalosno, vjerujte. Što reći. Ovo kad se desilo, kad se taj potres dogodio kad sam vidio, suze su mi krenule na oči”, rekao je Darko iz Zagreba.

Zapalila se spužva

Glavni projekant obnove kaže i kako ništa nije pošlo po krivu, osim što se na 75 metara zapalila spužva, no to nije stvorilo veće probleme.

“Htjeli smo to izbjeći, ali eto imali smo taj mali požar gore koji se sam ugasio jer je gore kamen, nema što izgoriti, ništa se nije dogodilo strašno, jedino dim, mi smo ga tu vidjeli iz drona i pitali smo se što će biti”, izjavio je Foretić.

Nakon dva dana odmora radnika, kreće se dalje sa obnovom. Za mjesec dana, kaže Foretić, sjeverni zvonik mogao bi se montirati.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:41