StoryEditor

(VIDEO) Nova vodena staza u Parku prirode Hutovo blato

Piše D  /  10.10.2020., 09:10h

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Teritorijalno pripada Čapljini i Stocu, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Aktivnosti i ciljevi predviđeni kroz ovaj projekt su jačanje turističke ponude te omogućavanje boljeg upravljanje i održivog korištenje prirodne i kulturne baštine.

- Idemo dalje. Kroz sljedeći projekt planiramo razvijati neke nove inovativne sadržaje. Prije svega napraviti kvalitete kućice za promatrače ptica. Također, planiramo uređenje vidikovca. Zatim, nabavu brodova na električni pogon, sa solarnim tendama - navodi za FTV Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

EXChAngE projekt razvija novi turistički proizvod - plavu propusnicu, koja će omogućiti posjet novim tematskim rutama s unaprijeđenom infrastrukturom.

- To zapravo znači da kada dođete za dvije godine u Hutovo blato i kupite plavu propusnicu, moći ćete posjetiti vodenu stazu i sve ono što nudi Hutovo blato, ali ćete moći posjetiti i akvarije koji će se napraviti u Dubrovniku, akvarije u Kotoru. Dakle, upravo je riječ da se novi turistički sadržaji uvežu u jedan proizvod - objašnjava Dijana Bošnjak, voditeljica projekta EXChAngE.

- Turistička zajednica je tu service provider. Posjetitelji će moći posjetiti muzeje, restorane ili kulturne ustanove u Mostaru, ali isto tako da se to uveže s Dubrovnikom i Kotorom, da bi taj turist mogao napraviti rutu  i tamo posjetiti određene ustanove - dodaje Ramiz Bašić, predstavnik Turističke zajednice HNŽ-a.

Ukupna vrijednost projekta je milijun i 700 tisuća eura, od čega je milijun i 400 tisuća bespovratnih sredstava EU IPA fondova. Dva projekta koji se odnose na unaprjeđenje turističke ponude Hutovog blata vrijedna su oko 740.000 eura, a obnova objekata u samom parku prirode oko 275.000 eura. Projekt će trajati dvije godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:53