StoryEditor

(VIDEO) Nova uznemirujuća snimka pokazuje kako je Floyd molio za milost

Piše D  /  01.04.2021., 09:04h

Videozapisi koji su prikazani na suđenju napravljeni su kamerama koje pripadaju policajcima Thomasu Laneu, J. Alexanderu Kuengu i Tou Thaou. Chauvinova kamera je prilikom uhićenja pala na pod i nije snimila proces sporne događaje.

Na snimkama se vidi sukob Floyda i policije, kao i njegove molbe: "Molim te, ne pucaj u mene. Upravo sam izgubio majku". Policajci ubrzo stavljaju lisice na Floydove ruke, a on nastavlja ponavljati kako će uraditi sve što mu kažu.

Do većeg sukoba dolazi u momentu kada policija pokušava uvesti Floyda u automobil, što on odbija navodeći kako je klaustrofobičan i osjeća tjeskobu. Ubrzo se približavaju Chauvin i Thao kako bi pomogli kolegama.

Dok ga policajci izvlače iz automobila i spuštaju na zemlju, može se čuti kako Floyd doziva majku i govori članovima obitelji da ih voli. Promatrači uskoro počinju dozivati policajce i tražiti im da provjere Floydov puls te da ga prestanu sputavati.

Suđenje je počelo prije dva dana, a policajac Chauvin rekao je kako nije kriv za ubojstvo Floyda. Njegovi odvjetnici rekli su da će se boriti da dokažu da je Floyd preminuo od predoziranja ili posljedica slabog zdravlja.

Na sudu se kao svjedok pojavio i Cristopher Martin, 19-godišnjak koji je krajem svibnja 2020. godine prijavio Floyda policiji jer je koristio lažnu novčanicu. Istaknuo je kako je izgledalo da je Floyd pod utjecajem opojne droge, ali da je bio dovoljno svjestan i sposoban održati normalan razgovor. Bio je prijateljski nastrojen i nije izgledalo kao da zna da u ruci drži lažnu novčanicu, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, Floyd je preminuo 25. svibnja. Snimka koji se kasnije pojavila u javnosti jasno je pokazala kako je prilikom uhićenja policajac Chauvin gotovo devet minuta koljenom pritiskao Floydov vrat, što je dovelo do srčanog udara.

Nakon objavljene snimke pokrenuti su brojni prosvjedi za prava Afroamerikanaca širom SAD-a, ali i Europe, a iznjedrili su i pokret Black Lives Matter, koji je vremenom u SAD-u dobivao sve više pristaša.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:01