Article_Top_970x250

(VIDEO) Nevrijeme diljem Hrvatske, snimljene pijavice kod Krka

MUNJE NAD ISTROM I KVARNEROM

(VIDEO) Nevrijeme diljem Hrvatske, snimljene pijavice kod Krka

srp 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Istramet

Najavljeno nevrijeme već je sinoć zahvatilo Hrvatsku. Padalo je i puhalo u Istri, na Kvarneru te na kopnu.

Vjetar je u Puli bio toliko jak da je rušio stabla, a nebo nad Rabom tijekom noći je bilo prošarano stotinama i tisućama munja. Munje su parale nebo i jutros. Dijelovi Istre i Kvarner su i danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarm

a.

Osim obilne kiše koja je jutros pala na Krku, kod Punta su se pojavile tri pijavice. Kako je javio Istramet, sve je zabilježila kamera uživo koju javno publicira TZ Punat na svojim stranicama,. Tri pijavice su se velikom brzinom približavale obali, a iza pijavica uslijedio je nalet jakog vjetra uz intenzivnu kišu.

Prema informacijama čitatelja Istrameta, u obližnjem kampu Pila ima nekoliko srušenih stabala, a pijavica je na kopno izbacila i 2 glisera.

Crometeo je također objavio jedan video pijavice na Krku, koji je snimljen s broda.

Crometeo piše kako je do nedjelje ujutro obilna kiša pala na širem riječkom području. Po podacima DHMZ-a najviše kiše je (u zadnja 24 sata, do 8 sati) palo u Bakru, 58 litara kiše na kvadratni metar. U Crnom Lugu pale su 54 litre, u Kukuljanovu 48,  Delnicama 47, na aerodromu Rijeka 46.4 mm, a u Malinskoj 43.5 mm.

U  Malom Lošinju je do jutra palo 42.7 litara kiše na kvadratni metar. Time je u jednom danu palo više kiše od prosječne mjesečne količine za srpanj (37.6 mm).  Pljusak u  petak navečer je Malom Lošinju donio 26.3 litre kiše. U dva dana je tako u Malom Lošinju palo 69 litara kiše, što je tek 6 litara manje od dvostruke prosječne mjesečne količine za srpanj.

Još neke veće količine kiše po podacima DHMZ-a su: Rab 35.4,  Begovo Razdolje 33, Rijeka 28.4, Senj 26.5, Bilogora 23.9, Parg Čabar 27.3, Crikvenica 24.5, Krk 26, Zavižan 19,1…

I po podacima s mreže pljusak.com najobilnija kiša pala je na dijelu sjevernog Jadrana. Neke veće količine u zadnja 24 sata (do 10:30 sati) su:  Vele Mune (Ćićarija) 102 mm,  Falalelići (iznad Opatije) 98 mm, Bakarac 90,  Cres 85, Rab 76, Crikvenica 75, Rabac 68.

Dnevnik.ba