StoryEditor

(VIDEO) Neredi u Skoplju zbog promjene imena Makedonije

Piše D  /  18.06.2018., 08:06h

Centar prosvjeda odvijao se ispred zgrade makedonskog Sobranja, a policija je priopćila da su pojedini građani koristili pirotehnička sredstva i fizičku silu pri pokušaju da se probije kordon i uđe u Sobranje.

Snage sigurnosti su odgovorile recipročno upotrijebivši silu i suzavac, a prilikom sukoba ozlijeđeno je sedam policajaca pa je intervenirala Hitna pomoć. Snage sigurnosti su privele najmanje 25 građana.

Podsjećamo, Grčka i Makedonija u nedjelju su potpisale sporazum kojim je okončan višegodišnji spor država zbog imena Makedonije. Prije ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicijskog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati dogovor Atene i Skoplja o imenu Makedonije, a Zaev je zbog toga najavio referendum na jesen.

Makedonski i grčki premijeri nedavno su postigli dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Pogledajte video:

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:33