Article_Top_970x250

(VIDEO) Migrant pokušao provaliti u kuću: "Lupao je nogama i rukama, a onda je krenuo prema meni"

kod centra ušivak

(VIDEO) Migrant pokušao provaliti u kuću: "Lupao je nogama i rukama, a onda je krenuo prema meni"

pro 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Sve su češći upadi migranata u kuće stanovnika Hadžića. Postoji ideja o uvođenju policijskog sata za migrante u centru Ušivak. Najveći problem imaju građani koji žive u neposrednoj blizini centra.

Većina stanovnika tvrdi da s migrantima nisu imali problema, a od listopada prošle godine kroz centar je prošlo 12.000 migranata. Sada kažu da ih ima 1.100 ili 1.300.

Na adresu “O Kanala” stigao je video snimak gdje se vidi kako jedan od migranata ulazi na privatan posjed i promatra situaciju. Nakon toga se udaljava od tog objekta. Već u 06:00 sati ujutro pokušava u drugom objektu provaliti.

“Dogodilo se da je u 06:00 sati ujutro nepoznata osoba, tj. migrant pokušao ući u kuću. Prepao nam je zaovu. Ona ga je gurala vratima. Lupao je rukama od vrata. Ona je stigla otključati. Potom je krenuo stepenicama prema meni jer sam izašla da vidim što se događa. Stigla sam se zaključati. Policija je stigla i odvela ga”, ispričala je Merjema Kokor vlasnica kuće u koju je migrant pokušao provaliti.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović ističe da, prema njegovim informacijama, u kampu Ušivak trenutno se nalazi do 1.100 migranata i da je to kapacitet ovog centra, međutim, mi smo dobili podatak od IOM-a da se tu nalazi preko 1.300 migranata. Načelnik tvrdi da su kapaciteti u potpunosti popunjeni tako da bilo kod migranata ko bi došao ne može biti smješten u centru. On predlaže da se migranti preusmjere u Blažuj koji je nedavno otvoren.

Građani traže da se ograniči kretanje migranata i posebnu autobusnu liniju za migrante.

Iz Policijske uprave Hadžići kažu da su migranti od početka godine počinili dva kaznena djela teške krađe.

Dnevnik.ba