StoryEditor

(VIDEO) Medvjed kod Banje Luke: Ovo je ‘klasično mučenje životinje‘

Piše D  /  05.05.2021., 03:05h

Interventni tim za krupne zvijeri Republike Srpske nastavit će da prati kretanje medvjeda koji je, na snimci društvenih mreža, prikazan kako trči ispred auta u banjalučkom naselju Karanovac.

Priopćio je to Centar za životnu sredinu i apelirao na lokalno stanovništvo i medije da, ako dobiju bilo kakve nove informacije o kretanju tog medvjeda, o tome obavijeste nadležne institucije ili to udruženje koje će ih proslijediti Interventnom timu RS.

‘‘Cilj je da jedinku sigurno vratimo u prirodno stanište. Ne tako davno pozvali smo sve ljubitelje prirode na oprez, jer je proljeće vrijeme kad se medvjedi bude iz zimskog sna i u potrazi za hranom često dolutaju i u naseljena mjesta‘‘, navode.

Ističu i da snimka, objavljena na društvenim mrežama, pokazuje klasično mučenje životinje i ponašanje koje osuđuju.

‘‘Vozač je postupcima natjerao medvjeda da ode u naseljeno mjesto tj. u dvorište firme. Ljudi u takvim susretima treba da zaustave vozilo i puste životinju da se sama snađe i vrati u stanište‘‘, naglašeno je.

Centar za životnu sredinu, u okviru projekta ‘Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida‘, radi na izradi plana upravljanja za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

‘‘Nacrt dokumenta treba da bude završen do kraja ove godine. Ovo je posebno važno, jer dosad u BiH nije izrađen nijedan plan upravljanja za pojedinu životinjsku vrstu‘‘, navode iz Centra za životnu sredinu.

Interventni tim za krupne zvijeri je formiran rješenjem nadležnog ministarstva i obuku za članove tima je organizovao Centar za životnu sredinu, u Nacionalnom parku Sutjeska.

Tim je podržan od Centra i nabavkom još jedne puške za uspavljivanje/davanje injekcija, koja će im omogućiti lakše reagiranje u rizičnim situacijama s krupnim zvijerima.

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 09:50