Article_Top_970x250

(VIDEO) Mediha Salkičević iz BiH čeka presudu: Financirala teroriste, zagovarala spaljivanje nevjernika

priznala krivnju

(VIDEO) Mediha Salkičević iz BiH čeka presudu: Financirala teroriste, zagovarala spaljivanje nevjernika

ožu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Nezavisne

Mediha – Medi Salkičević (38) iz BiH, koja je ranije izjavljivala da svi nevjernici trebaju biti spaljeni živi, čeka izricanje presude koje joj je američko pravosuđe zakazalo za 18. lipanj, nakon što je nedavno priznala da je financirala borce Islamske države (ISIL).

Nakon što je provela četiri godine u federalnom zatvoru, boreći se protiv optužbi za terorizam, ova majka četvero djece iz zapadnog Schiller Parka priznala je krivnju, odnosno da je bila dio skupine bh. imigranata u Illinoisu, New Yorku i Missouriju koji su kupili taktičnu opremu i slali je s novcem i drugim zalihama borcima ISIL-a, prenose nezavisne.com.

Američki mediji podsjećaju da je Mediha jedna od šest optuženih povezanih sa Abdulahom Ramom Pazarom, također bh. imigrantom koji je živio u  St. Louisu prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine da se priključi islamskim radikalima, piše abcchicago.

On je, podsjetimo, Amerikanac porijeklom iz BiH koji je otišao boriti se za ISIL, gdje je potom ubijen. Sud je odbio tvrdnju Salkičević da je pomagala borcu ISIL-a, Pazaru, “jer je on tvrdio da je zakonski zastupnik u sirijskom konfliktu”. To je bio veliki gubitak za obranu i vjerojatno je razlog za priznavanje krivnju.

Salkičević je uhićena u Schiller Parku u veljači 2015. godine, nakon čega je zatvorena u St. Louis, gdje je procesuirana. Imala je šansu za postizanje dogovora sa sudom i prije nekoliko godina, ali do nagodbe nije došlo. Sve do prošle nedjelje.

Tužitelji su istaknuli da su Salkičević i njeni suradnici koristili šifrirani jezik na društvenim mrežama u namjeri da podrže Pazara i druge teroriste povezane s ISIL-om, uz slanje novca i zaliha.

Medihini odvjetnici će vjerojatno tražiti da joj se, ako bude osuđena, u kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno da odmah bude puštena na slobodu. Vlast, međutim, može tražiti dodatni pritvor, jer je ranije, kako se tvrdi, izjavljivala da svi nevjernici trebaju biti spaljeni živi.

Ona je, podsjetimo, ranije pisala pismo sutkinji Catherine Perry da uzme u obzir, kako navodi, brutalnosti koje je sa svojom obitelji doživjela tijekom ratnih sukoba u BiH tijekom devedesetih godina.

Salkičević je radila u kargo kompaniji na aerodromu “Chicago O’Hare” kada je odvedena u pritvor. Svih šestoro optuženih iz ovog predmeta su rođeni u BiH i sada žive u SAD.

Pored Salkičević za poticanje terorizma i pomaganje teroristima optuženi su i Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić, Armin Harčević, Nihad Rosić i Jasminka Ramić.

Dnevnik.ba