StoryEditor
Izborni zakon

VIDEO: Konaković najavio sastanak s bošnjačkim strankama, ništa od sporazuma iz Laktaša?

Piše Desk  /  25.01.2024., 09:33h

"Ako sad HDZ kaže ‘nećemo usvojiti europske zakone bez Izbornog zakona‘, HDZ blokira europski BiH, a ja mislim da se to neće desiti. Ako sad Dodik kaže ‘bez odlaska stranih sudija nema europskih zakona‘, Dodik je blokirao europski put BiH. To je nelogično, neracionalno. I ja se nadam da se to neće desiti", kaže Konaković.

Dan nakon što je iz Sarajeva ispratio europske diplomate, ministar vanjskih  poslova u Savjetu ministara i lider NIP-a Elmedin Konaković, za ponedjeljak je zakazao sastanak "Trojke" s parlamentarnim strankama na nivou BiH. Tema su izmjene Ustava, da bi, kako je naveo, bila riješena ključna pretpostavka za izmjenu Izbornog zakona, a to je provođenje presuda međunarodnih sudova.

Konaković je tako ponovio stav Veleposlanstva SAD.a  od prije dva dana da nisu dovoljne samo izmjene Izbornog zakona - BiH ne može u Europsku uniju bez izmjene Ustava.

Iz straha ili ne, samo dva dana nakon što je Dragan Čović uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona, u koji je, kako je naveo, pretočio ono što je dogovoreno na sastanku u Laktašima, Konaković tvrdi - ništa nije utvrđeno, ništa nije usuglašeno. Zato saziva sastanak o izmjenama Ustava koje se tiču provođenja međunarodnih presuda, piše RTRS. 

"Za nas je to broj jedan prioritet i mora biti povezan s drugim problemima. Pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je također imperativ, ali ja ga gledam mogućim samo u paketu s ovim drugim izmjenama",  kaže Konaković.

Upravo je na izmjene Ustava pozvalo Veleposlanstvo SAD-u  u BiH. I to nekoliko sati nakon što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iznio prijedlog izmjena Izbornog zakona bez raspakiravanja Ustava.

"Ako sad HDZ kaže ‘nećemo usvojiti europske zakone bez Izbornog zakona‘, HDZ blokira europski BiH, a ja mislim da se to neće desiti. Ako sad Dodik kaže ‘bez odlaska stranih sudija nema europskih zakona‘, Dodik je blokirao europski put BiH. To je nelogično, neracionalno. I ja se nadam da se to neće desiti",  kaže Konaković

Da je dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je postignut na nedavnom sastanku lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini ispravan put i jedini način da se stabilizira  politička situacija u BiH, poručio je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

24. travanj 2024 14:47