Article_Top_970x250

(VIDEO) Kod Šibenika snimili najveću europsku zmiju, pokušala se popeti na brod

uplašila turiste

(VIDEO) Kod Šibenika snimili najveću europsku zmiju, pokušala se popeti na brod

srp 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Mađarski turist snimio je neobičan prizor u moru između otoka Kakana i Velog Borovnjaka u šibenskom akvatoriju.

Naime, portal Morski.hr dobio je snimke na kojima se vidi prilično duga zmija koja pliva u moru i pokušava dogmizati na brod.

Stručnjak Andrej Simčić koji dugo proučava gmazove na području Hrvatske za Morski.hr rekao je kako se radi o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji.

“Naraste oko 2 i pol metra, možda čak i malo preko, i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali uglavnom se hrani glodavcima, zapravo je jako korisna”, navodi Simčić.

Dodaje da sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost.

“Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno. Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug (rijetko se vidi i endemska je vrsta), poskok i riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna smtronosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize čovjeka slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete”, zaključuje Simčić za Morski.hr.

Dnevnik.ba