StoryEditor

(VIDEO) Knezović: Komšić je dvorska luda bošnjačkog nacionalizma

Piše D  /  24.11.2018., 04:11h

Ako želi dobro Bosni i Hercegovini Parlamentarna skupština BiH mora donijeti izmjene Izbornog zakona tako da se poštuje presuda Ustavnog suda po predmetu „Ljubić“. Vidimo kako  predstavnici stranih ambasada pozivaju da se mimo Ustava BiH donese nelegalna odluka o popuni Doma naroda FBiH što je zapravo državni udar, kazao je Marijan Knezović, bloger i društveni aktivist, u političkom magazinu “Crvena linija” N1 televizije.

Nakon inauguracije trojice članova Predsjedništva BiH kako će za isti stolom funkcionirati Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, kako će se njihovi međusobni odnosi reflektirati na odnose u BiH i regiji, kakva će biti vanjska politika BiH koju (su)kreira Predsjedništvo te kakvi će biti odnosi Hrvatske i Srbije prema BiH u narednom mandatnom razdoblju. O ovum su temama u političkom magazinu „Crvena“ linija N1 televizije govorili Srđan Perišić profesor međunarodnih odnosa iz Beograda te budući savjetnik Milorada Dodika Srđan Perišić, društveni aktivist i bloger Marijan Knezović te Emir Zlatar glavni tajnik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Komentirajući kakvi će odnosi u novoformiranom Predsjedništvu BiH biti Zlatar ističe da će biti potrebno vrijeme kako bi se Dodik navikao na „multikulturalnu“ i „multikonfesionalnu“ sredinu.

- Treba sačekati da prođe razdoblje Dodikove adaptacije. U Sarajevu se možete susresti s gotovo svim ljudima i gotovo svim religijama, a tu su i sva veleposlanstva i međunarodne institucije koje djeluju u Bosni i Hercegovini Dodik će se morati naviknuti na jedan otvoreni politički koncept koji će morati imati u svom budućem radu, kazao je Zlatar, glavni tajnik VKBI-a.

Perišić: Dodik vodi državničku politiku

Profesor međunarodnih odnosa iz Beograda i budući Dodikov savjetnik Srđan Perišić kazao je da je Dodikovo isticanje zastave Republike Srpske prilikom predaje vjerodajnica novog veleposlanika Srbije u BiH potpuno očekivan potez kojime Dodik demonstrira da će voditi državničku politiku.

- Bosna i Hercegovina konačno mora postati neovisna država oslobođena tutorstva stranih ambasadora, a Dodikov potez sa zastavom RS-a to pokazuje u praksi jer je „tutor zapada“ Visoki predstavnik nametnuo Zakon o zastavi BiH koji nikada nije prošao parlamentarnu proceduru u Parlamentu BiH. Drugo ime za BiH mora biti konsenzus, a Zakon o zastavi nije donesen konsenzusom, kazao je Perišić.

Zlatar: U Predsjedništvo vratiti zastavu RBiH

Zlatar je ustvrdio da po njegovom poimanju onda u Predsjedništvo trebalo vratiti zastavu Republike Bosne i Hercegovine te da je drugo za BiH Republika BiH. Na ovo Zlatarovu tezu Knezović „Bosna i Hercegovina nije Republika BiH, ako govorimo o Republici BiH onda možemo govoriti u kategorijama RBiH, Republike Herceg Bosne i Republike Srpske. Oni koji govore u Republici BiH imaju „mokre snove“ o Bosni i Hercegovini, a ona je rezultat dogovora Srba, Hrvata i Bošnjaka i nije ništa manje hrvatska i srpska nego što je ona bošnjačka“, rezolutan je Knezović.

Perišić je ponovno istaknuo da je najveći problem Bosne i Hercegovine to što njome vlada Visoki predstavnik i predstavnici zapadnih veleposlanstava u Sarajevu te samim time ona nije samostalna. Perišić se pita u kojoj drugoj državi američki veleposlanik na dan izbora ulazi u prostorije Središnje izbornog povjerenstva, što je bio slučaj u Sarajevu. „Bez konsenzusa Srba, Hrvata i Bošnjaka nema Bosne i Hercegovine, kazao je Perišić.

- Da je Bosna i Hercegovina suverena država ne bi prije četiri dana Visoki predstavnik govorio tko to treba implementirati izborne rezultate nego bi to činila Parlamentarna skupština BiH kao u svakoj normalnoj državi, rekao je Knezović referirajući se na Perišićevu tezu.

Knezović: Komšić  dvorska luda bošnjačkog nacionalizma

Knezović ističe da je Komšić dvorska luda bošnjačkog nacionalizma te da je poslužio Bošnjacima kako bi na neustavan i nelegalan način Hrvatima izabrali člana Predsjedništva.

- Temeljni problem demokracije u BiH je to što imamo Edima Fejzića iz Goražda koji je Bošnjak, a za sebe tvrdi da je Hrvat i kao takav uđe u Klub Hrvata u federalnom Domu naroda što je skandalozno. Ustavni sud BiH presudio je da nije pravedno i da je neustavno da se iz svakog kantona bira jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije BiH, rekao je Knezović te dodao:

- Zastrašujuće mi je to da se još uvijek nisu implementirali rezultati izbora na način na koji je to učinio Ustavni sud BiH. Ako želi dobro Bosni i Hercegovini Parlamentarna skupština BiH mora donijeti izmjene Izbornog zakona tako da se poštuje presuda Ustavnog suda po predmetu Ljubić, kazao je.

“Pritisak stranih ambasada da se izvrši državni udar”

Vidimo kako i predstavnici stranih ambasada pozivaju da se mimo Ustava BiH donese nelegalna odluka o popuni Doma naroda FBiH što je zapravo državni udar. I izborom Komšića pokušan je državni udar na BiH, a to bi se moglo nazvati svojevrsnom islamskom revolucijom u bih jer je Islamska zajednica u BiH instrumentalizirala ljude i najviše u središnjoj Bosni imputirala da svaka treća osoba iz obitelji glasuje za Komšića, a o čemu govori i Milorad Dodik te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, rekao je Knezović.

Zlatar se upitao zašto u Srbiji nisu konstitutivni Bošnjaci i Hrvati i u Hrvatskoj Srbi i Bošnjaci obrazlažući tako svoju tezu o unitarnoj Bosni i Hercegovini s izrazitom dominacijom većinskoga naroda jesu li svi jednaki u Bosni i Hercegovini. Referirajući se na ovu tezu Knezović ističe „nismo svi u Bosni i Hercegovini jednaki jer ja ne mogu birati svog političkog predstavnika za razliku od vas“, kazao je Knezović Zlataru.

Upitan da komentira budućnost Bosne i Hercegovine i je li potreban povratak izvornome Daytonu ili se treba ići ka nekom novom uređenju države, Knezović kaže da ne voli državu Bosnu i Hercegovinu jer ne poštuje hrvatski narod, ali voli zemlju Bosnu i Hercegovinu pa mu je jako žao da se ona sada nalazi u ovakvoj poziciji koja se čini bezizlaznom, ali je siguran da to nije tako.

- Jedini i najbolji put za Bosnu i Hercegovinu ako želi postati europska država u kojoj će se poštovati vlastiti Ustav i međunarodne konvencije je da se napokon dogode promjene koje su potrebne našem društvu, a to je izmjena Izbornog zakona kako bi se jedan narod spasio od toga da bude preglasan. Nakon što dođe do izmjena Izbornoga zakona legitimni predstavnici triju konstitutivnih naroda te predstavnici ostalih trebaju se dogovoriti o tome kakvu Bosnu i Hercegovinu žele, rekao je Knezović.

Govoreći o odnosu Hrvatske prema Hrvatima u BiH Knezović ističe da Hrvatska ima ustavnu obvezu štititi svoj narod u BiH kojih je preko pola milijuna.

- Hrvatska je, uz to, potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim time i Ustava kao i Srbija. Samim time se ne bi trebale događati promjene Ustava bez pristanka Srba i Hrvata što se u Bosni i Hercegovini dogodilo preko 200 puta, kazao je Knezović.

Na samom kraju Knezović se upitao „U kojoj to se suverenoj državi Ustav promjeni preko 200 puta ,a da to parlament ne odobri. Samo je jedna država u kojoj se to dogodilo, a to je Bosna i Hercegovina i zato ona nije suverena“, zaključio je Knezović.

POGLEDAJTE VIDEO 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:09