StoryEditor

(VIDEO) IZETBEGOVIĆ PROZVAO KOJOVIĆA: Došao je iz Srbije da ovdje odstranjuje SDA

Piše D  /  07.02.2019., 10:02h

-Došao je iz Srbije da ovdje odstranjuje SDA, izjavio je Izetbegović, potvrđujući time kako Srbin na čelu građanske stranke u Sarajevu može samo slijediti bošnjačku mainstream politiku, u protivnom odmah može biti osumnjičen da je srpska krtica u bošnjačkim redovima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Kojovića su već jednom njegove bošnjačke kolege u Skupštini Sarajevske županije nazvale četnikom samo zato što se založio za promjenu naziva škole koja nosi ime po fašisti i antisemitu Mustafi Busuladžiću.Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Izetbegović je predstavnike druga dva naroda, posebice SNSD, pokušao predstaviti kao neprijatelje države, pravdajući time potrebu stvaranja “snažnog patriotskog bloka”.

Bosni i Hercegovini je potrebna suradnja ova dva patriotska segmenta; SDA koja se oslanja na bošnjačko biračko tijelo i Bh. bloka koji se oslanja na lijevo bosansko građansko biračko tijelo.  Ta dva segmenta trebaju surađivati, a ne sudarati se. Mislim da ta stvar još nije završena, u subotu i SDA i SDP imaju sjednice glavnih odbora i vidjet ćemo što će se dogoditi, kazao je Izetbegović. Ukoliko SDP odluči ostati u oporbi Izetbegović je kazao kako će SDA onda ići alternativnim putem. Kao moguće koalicijske partnere spomenuo je kako računa na podršku 3 odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, te A- SDA koja je spremna koalirati sa SDA, ukoliko to prihvate i PDA i SBB. Kao je kako je koalicija sa SBB-om dobro funkcionirala i da i dalje može dobro funkcionirati, samo je, kaže, potrebno da se “Radončić oslobodi frustracija da smo mu ja i SDA montirali neke procese.”

Kazao je i kako mu je Komšić rekao kako bi on “rado ponio odgovornost”.

Lider DF-a koji je jučer bio protiv koalicije s nacionalnim strankama i za odlazak Bh. bloka u opoziciju preko noći je “okrenuo ploču”. U intervju za sutrašnje “Oslobođenje” odlučio je, činiti se, pribaviti alibi za koaliciju sa SDA, očito svjestan kako toj stranci duguje uzurpaciju hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH. Komšić je upotrijebio iskušani recept plašenja bošnjačke javnost “neprijateljima države”, osovinom Dodik- Čović, koja, eto, opet prijeti da ovlada i Federacijom BiH, gdje će se on ponovo pojaviti kao spasitelj.

“Mi nećemo biti ni dio duboke izdajničke politike koja plete svoju mrežu već duže vrijeme, dio politike koja u otvorenim neprijateljima ove države ne vidi nikakav problem. Možda te politike za takve ljude nisu problem, ali za ovu državu, njene građane i nas, itekako jesu problem, ali tim politikama i mi ćemo biti problem. Stvari treba promatrati i u širem kontekstu. Neće to biti posljedica neulaska Bh. bloka u vlast, nego posljedica dugogodišnje popustljivosti tzv. političkog Sarajeva. Dodik i Čović su jednom agresivnom politikom koju je pratila eutanizacija otpora u Sarajevu, i u političkom i psihološkom smislu, preuzeli gotovo sve državne institucije i agencije u čemu im je pomagala ista ona izdajnička struktura koje je sad splela svoju mrežu. U predizbornoj kampanji sam govorio upravo o tome. Dobro se sjećam, u razgovoru sa Sanjinom Bećiragićem. Kada sam rekao da Dodik s Čovićem može ući u federalnu vlast, bilo je onih Falatara koji su govorili: Komšić plaši građane Čovićem i Dodikom. Ja se ipak nadam da do toga neće doći. SNSD bi uz jedno ministarstvo i potpredsjednika FBiH zajedno sa HDZ-om, u potpunosti ovladao Federacijom. To im mogu isporučiti oni koji doista tvrde da to nije njihov problem, ali i oni koji s Čovićem i Dodikom imaju tijesne osobne i poslovne veze. Oni nikada nisu prestali biti dio njihovog Plana B, kazao je Komšić u intervjuu koji će izaći sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja.

HMS

18. travanj 2024 10:41