StoryEditor
PREDSJEDNIK SDA

VIDEO: Izetbegović odbio Dodikovu ponudu, najavio okupljanje ‘probosanskog bloka‘: Sve je više onih koji su uz Dodika i Čovića

Piše Desk  /  28.03.2024., 19:34h

Oni polako ulaze u taj sudar i općenito, usudit ću se to reći, srpski političari od Miloševića do Dodika, vuku konopac dok ne pukne, kad pukne, oni se nađu na leđima. Vrijeme je da se opamete. Ja kad god sam s Miloradom Dodikom, s kojim možete imati dobar personalni odnos, te stvari mu govorim, da prestane, da odustane, dajte da uradimo nešto da zaustavimo odlazak mladih ljudi, ovo će se pretvoriti u zemlju staraca koje neće imati tko da hrani", rekao je Izetbegović.

Nakon što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik postavio ultimatum "Trojci" da će, ako veleposlanike  Velike Britanije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država te visokog predstavnika u BiH ne proglase neprijateljima BiH, ponuditi se SDA i donijeti svoje zakone, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je za BHRT da neće prihvatiti ništa što znači destrukciju BiH, ali da bi prihvatio pozitivnu rekonstrukciju koja bi značila napredak naše zemlje na putu ka EU.

"SDA neće prihvatiti destrukciju, udar na ustavnopravni poredak"

"Sve što znači destrukciju, sudar sa međunarodnom zajednicom, udar na ustavnopravni poredak, kočenja, blokade, SDA neće prihvatiti.. Eventualno neku konstruktivnu rekonstrukciju koja bi značila ubrzanje, napredak BiH na euroatlantskom putu, bi naravno prihvatili, a ne bih rekao da Dodik to nudi, mislim da nudi destrukciju", rekao je Izetbegović gostujući u emisiji BHT1 uživo.

Odluku visokog predstavnika Christana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ocijenio je pozitivnom, naglasivši kako se njome ubrzava europski put BiH.

"Nažalost, to je morao da uradi visoki predstavnik, ali bolje i tako nego nikako. Petnaest godina se skanjujemo oko te stvari, da dođemo do poštenih izbora. Mislim da je to jedan važan korak naprijed koji će suziti prostor manipulacijama i krađama i oni koji su protiv toga su konačno izašli pred reflektore - HDZ, SNSD, a mudro i Trojka... Oni podrže Dodika, pa onda podrže to, gledaju što će glasači i kako će narod reagirati na to, stalno rade čas jedno, čas drugo. Nisu trebali obarati SDA-ov zakon, bio je skoro isti kao ovaj Schmid tov", naveo je lider SDA, dodavši da ova odluka "smanjuje šanse za lopovluke na izborima".

Osvrnuo se i na dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pregovora BiH s EU, istakavši kako je geopolitička situacija presudila da se ta odluka ubrza, te da je prošla vlast uradila mnogo više, nego aktualna.

"Nisu svjesni koliko nas posla čeka"

"Usvajaju se krnjavi zakoni koji trebaju biti popravljani, spušta se ljestvica od strane Europske komisije... Manje je učinjeno nego u vrijeme vlade Denisa Zvizdića, ali dobro, napravljen je korak, idemo dalje", rekao je Izetbegović.

Naglasio je kako predtavnici bh. vlasti nisu svjesni koliko nas posla čeka u narednom periodu.

"Ako smo se ovoliko mučili s par zakona, a tek pravi posao je pred nama, ja onda zaista nisam optimista, osim ako se ne urazume glavni igrači. Ali ako ne bude spremnosti, evo od strane Milorada Dodika, da prenosi nadležnosti, da prihvati, recimo, Ministarstvo poljoprivrede, da usvaja europske standarde ubrzano, mi ćemo se naći u zastoju od samog početka", smatra lider SDA.

"Milanović dijelom ima pravo"

Komentarima je i izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića "da će pregovori BiH sa EU trajati 500 godina".

"Voli on davati te bombastične izjave, pa se onda poslije popravlja... Prave cirkus od politike, izgleda da glasači u zadnje vrijeme to vole, pa se tako i ponašaju", naveo je Izetbegović, te dodao kako smatra da dijelom Milanović ima pravo, te da se mora ubrzati proces europskih integracija.

"Sudar vlasti RS s međunarodnom zajednicom  kao sudar Juge 45 i tenka"

Izetbegović je govorio i o američkim sankcijama fizičkim i pravnim licima u BiH, te najavama novih.

"Idemo dva koraka naprijed, jedan nazad. Ima kolateralne štete u tome što rade sa sankcijama, ima onih koji nisu zaslužili, ali ima i onih koji itekako to zaslužuju.. Sudar sa međunarodnom zajednicom ne mogu dobiti..To je kao da Jugo 45 misli da se može sudariti sa tenkom", naglasio je, te dodao:

"Oni polako ulaze u taj sudar i općenito, usudit ću se to reći, srpski političari od Miloševića do Dodika, vuku konopac dok ne pukne, kad pukne, oni se nađu na leđima. Vrijeme je da se opamete. Ja kad god sam s Miloradom Dodikom, s kojim možete imati dobar personalni odnos, te stvari mu govorim, da prestane, da odustane, dajte da uradimo nešto da zaustavimo odlazak mladih ljudi, ovo će se pretvoriti u zemlju staraca koje neće imati tko da hrani...", naveo je Izetbegović.

Mišljenja je da će političare u Republici Srpskoj uozbiljiti sankcije.

"Ne mogu nadjačati međunarodnu zajednicu"

"Oni će polako da ugaze u živo blato koje će polako da ih uspori i onda će shvatiti da to nije put. Ne mogu oni nadjačati međunarodnu zajednicu, ni međunarodne institucije, niti institucije BiH. Vrijeme je da promijene odnos", rekao je lider SDA.

"Zaduženja neozbiljna i bezobrazna"

Osvrnuo se i na zaduženja entitetskih vlada, istakavši da Federacija BiH ubrzano ide stopama Republike Srpske što se tiče prezaduženosti.

"Mislim da će se u roku od godinu dana milijardu KM zadužiti. Nećemo mi to odmah osjetiti, ali će teret sve teže nositi mladi ljudi koji se zapošljavaju i onda će oni odlaziti.. U ozbiljnu stvar nas uvode, vrlo neozbiljno i bezobrazno", istakao je Izetbegović.

Pomenuo je i mogućnost koaliranje SDP-a i SDA.

"Nudio sam godinama to, trebala im je SDA, Mislim da ćemo mi morati napraviti jedan probosanski blok.. Raste broj onih koji su uz Čovićevu i Dodikovu politiku", rekao je Izetbegović.

Na pitanje hoće li opozicioni blok koji bi činili SDA, DF i Stranka za BiH izaći sa zajedničkim kandidatima na predstojećim izborima, Izetbegović je rekao da je on za to.

"Što se mene tiče, trebamo to uraditi ili imati kakav-takav dogovor da bi alternativu politikama Trojke ostvarili na lokalnom nivou od kojeg sve počinje. Naša ruka je tu pružena, ali zavisi i od drugih aktera", naveo je lider SDA.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 11:16