StoryEditor

(VIDEO) Inzko: Bit će posljedica za Republiku Srpsku ako ne oduzmu odličja ratnim zločincima

Piše D  /  21.02.2021., 11:02h

Na pitanje hoće li rukovodstvo NSRS-a, Nedeljka Čubrilovića i Sonju Karadžić, sankcionirati ako ne oduzmu odličja presuđenim ratnim zločincima, Inzko je rekao da im je dao rok do svibnja, do sjednice Vijeća sigurnosti.

- Bit će posljedica ako se to ne uradi. Čekam odgovor Čubrilovića - rekao je Inzko. Kazao je da ima u ladici gotov nacrt Zakona o negiranju genocida.

- Sigurno ćemo ga poslati u Parlament, da imaju i posljednju šansu to prihvatiti - rekao je Inzko.

Dodao je da će reagirati u slučaju da ga ne usvoje.

Schmidt poznaje Balkan, ima puno kontakata

Na pitanje hoće li Christian Schmidt uopće biti novi visoki predstavnik, jesu li Amerikanci za to, Inzko je odgovorio:

-  Morate pogledati u kristalnu kuglu i naći taj odgovor.

Na konstataciju voditelja emisije Senada Hadžifejzovića da mu kristalna američka kugla kaže da su Amerikanci od Schmidta tražili njegov program rada, pa će tek nakon toga odlučiti o njemu, Inzko je odgovorio:

-Da, Amerikanci će to tražiti, u svijetu ima 200 problema, ali ipak je Bosna u prvih 5,6 prioriteta! Novi državni tajnik Anthony Blinken  je tijekom rata pisao govore o Bosni s Bidenom, njegov očuh je Jevrej koji je preživo holokaust, Blinken zna što je genocid!

Novi Visoki predstavnik mora imati novu politiku, tada se isplati imati novog čovjeka! Schmidt već radi na tome! Nijemci žele da se BiH vrati na dnevni red međunarodne zajednice! Uzalud sam 10 godina baš to tražio, pisao pisma, bio u Njemačkoj 12 puta, kod Merkel četiri puta, ponavljao isto - da se više pažnje treba posvetiti BiH! Njemačka nema nijednog vojnika u BiH! Putin uvijek ima vremena za neke bosanske lidere, imao je sastanak s Dodikom četiri puta! Europska sigurnost počinje na Balkanu! Nema ništa bez implementacije, ako si Europljanin moraš to dokazivati svaki dan! Davno je došlo vrijeme za implementaciju! Svi lideri potpisali da žele u Bruxellesu, da žele europsku BiH, neka to dokažu! Schmidt ima puno prijatelja i poznanika, upoznao je Miloševića, ugostio je i Vučića! On zna Balkan, ima puno kontakata!

- Inzko je još tu, ne pakiram kufere, tranzicija se može dogoditi mirno, profesionalno i da svi budemo zadovoljni! Veliki teret je da se veličaju ratni zločinci! Treba imati ulicu po Srđanu Aleksiću! Impresioniran sam novim rukovodstvom VSTV-a. O Lagumdžiji imam visoko mišljenje, ali se mora dokazati - kazao je Inzko.

Visoki predstavnik je rekao i da mu smetaju lažne diplome.

- Odao sam počast Davidu Dragičeviću, bio sam na pogrebu u Beču. To je neopisiva tragedija! Cijela država bi trebala biti na nogama zbog ubojstva policajaca! Trebaju odgovarati oni koji su ih ubili! Odlazak stranih sudaca iz BiH velika greška! Plakao sam zbog toga!

Međunarodna zajednica nema više nikoga u sudstvu i tužiteljstvu! Sve europske zemlje imaju zakone o negiranju holokausta! U BiH, gdje se dogodio genocid, takav zakon ne postoji. Njemačka još uvijek sudi ratnim zločincima iz drugog svjetskog rata, ima fantastične odnose s Izraelom! Promjene su moguće, vidjeli smo to u Crnoj Gori! Imat ćemo i Bogića Bogićevića. On jest Srbin, ali je Bosanac. Kao i Vojin Mijatović.

Kordić i Guzin su fini ljudi

Blagojević nije taj koji tumači Dayton. Ja sam još živ! Ja sam tumač Daytona! On ne poštuje odluku Ustavnog suda BiH! Mora snositi posljedice! Ignorira ne samo Inzka, već i Ustavni sud! Jesam za investicije, ali uz poštivanje onoga tko je vlasnik rijeka. Ono što je državna imovina mora ostati državna imovina. Neki dijelovi se mogu dati entitetima, ali po proceduri i po zakonu. Nisam protiv HE na Drini, ali uz poštovanje zakona. Dodik i ruski veleposlanik pričaju kao Petritsch, ukinuli bi OHR! Možda je ukidanje OHR-a daleki san! Mislite da bi se Turska, Amerika, Engleska složile s tim? Visoki predstavnik je vrhovni tumač Daytona! Tko će tumačiti Dayton ako ga nema?! Odgovor na to nije dao!

Izbori u Mostari moraju biti tajni. Nisam se miješao u Mostaru! U statutu piše da izbori moraju biti tajni! Kordić i Guzin su fini ljudi. Mogli bi ići na sud jer nisu legalno izabrani.

Stranačko zapošljavanje vodi u korupciju! Duboko u ljudima iz BiH je poštenje - kazao je, između ostalog, Incko.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:40