StoryEditor

(VIDEO) Huti ponovo napali Saudijsku Arabiju, zarobili tisuće vojnika

Piše D  /  28.09.2019., 10:09h

“Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Tisuće neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni”, rekao je Saria.

Za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspjeli opkoliti “tri vojne brigade neprijateljskih snaga”, koje su bile u potpunosti razbijene, čime je “oslobođeno” stotine kvadratnih kilometara. Saria kaže da je zaplijenjena velika količina oružja, uključujući i nekoliko stotina transportnih sredstava. Među zarobljenima su saudijski vojnici i časnici, među kojima je mnogo zapovjednika, kao i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uvjerava da se sa zarobljenicima postupa “u skladu s vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena”.

Saria je izjavio i da namjeravaju da traže od „neprijatelja razmenu zarobljenika”. On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tijekom operacije iskoristili i protuzračne i raketne snage, kao i postrojbe zadužene za puštanje udarnih dronova.

Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantirala ove informacije.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prijestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u zračnim napadima koalicije živote je izgubilo na tisuće civila, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:47