Article_Top_970x250

(VIDEO) Huti ponovo napali Saudijsku Arabiju, zarobili tisuće vojnika

jemenski pobunjenici

(VIDEO) Huti ponovo napali Saudijsku Arabiju, zarobili tisuće vojnika

ruj 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Jemenski pobunjenici Huti su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Nadžran, tijekom koje su zarobili nekoliko tisuća vojnika i zaplijenili nekoliko stotina transportnih sredstava arapske koalicije, rekao je televiziji “Pres TV” brigadni general Jahja Saria, službeni predstavnik oružanih snaga pokreta.

“Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Tisuće neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni”, rekao je Saria.

Za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspjeli opkoliti “tri vojne brigade neprijateljskih snaga”, koje su bile u potpunosti razbijene, čime je “oslobođeno” stotine kvadratnih kilometara. Saria kaže da je zaplijenjena velika količina oružja, uključujući i nekoliko stotina transportnih sredstava. Među zarobljenima su saudijski vojnici i časnici, među kojima je mnogo zapovjednika, kao i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uvjerava da se sa zarobljenicima postupa “u skladu s vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena”.

Saria je izjavio i da namjeravaju da traže od „neprijatelja razmenu zarobljenika”. On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tijekom operacije iskoristili i protuzračne i raketne snage, kao i postrojbe zadužene za puštanje udarnih dronova.

Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantirala ove informacije.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prijestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u zračnim napadima koalicije živote je izgubilo na tisuće civila, prenosi HMS.

Dnevnik.ba