StoryEditor

(VIDEO) Evo kako će izgledati moderno raskrižje na Španjolskom trgu u Mostaru

Piše D  /  06.03.2021., 10:03h

 

Na Španjolskom trgu u Mostaru projektirano je raskršće tip Turborotor, koji je prvi ovakav tip raskršća u Bosni i Hercegovini , a nastao je u sklopu rješavanja moderne prometnice u centru grada na Neretvi, prenosi Klix.

Kako će izgledati Turborotor koji je u projektu rješavanja raskršća u Mostaru napravila tvrtka Integra možete vidjeti u video animaciji koja realno pokazuje kako će se promet odvijati na ovoj važnoj točki.

Tvrtka Integra izradila je varijantna idejna rješenja, prometnu analizu i glavni projekt za odabrane optimalne varijante za rekonstrukciju raskrižja na magistralnoj cesti M6.1 na lokacijama Španjolski trg i spoj s Ulicom Kardinala Stepinca (kod Hotela Ero) u Mostaru.

Pored Turborotora na Španjolskom trgu koji je ove vrsti prvi u BiH, na lokaciji spoja ceste M6.1 s Ulicom Kardinala Stepinca koja vodi od hotela Ero prema TC Mepas Mall projektirano je klasično četverokrako semaforizirano raskrižje.

Cilj projekta je poboljšanje prometne sigurnosti i propusne moći kroz primjenu adekvatnih prometnih rješenja za navedena raskrižja, s obzirom na to da se nalaze na glavnoj gradskoj prometnoj arteriji u smjeru sjever-jug.

Radovi se izvode na temelju Sporazuma o implementaciji projekata rekonstrukcije magistralnih cesta koje prolaze kroz Grad Mostar, zaključenog između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Cesta FBiH d.o.o. Sarajevo i Grada Mostara.

Radove na ovoj dionici u sklopu tri projekta rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture u Mostaru izvodi HP Investing d.o.o. Mostar, a ugovorena vrijednost radova je 4.461.248,73 KM (bez PDV-a). Nadzor nad radovima provodi CADORO-ING d.o.o. Mostar sa ugovorenom vrijednosti usluge 43.750,00 KM (bez PDV-a). Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice od hotela Ero do Španjolskog trga su u tijeku i ne dolazi do obustave prometa, osim kratkotrajnih zastoja u pojedinim fazama gradnje ali bez većeg ili dugotrajnijeg utjecaja na promet.

Projektom je predviđena izgradnja četvero-tračne prometnice s razdjelnim "zelenim" otokom u kojem je i nova javna rasvjeta, izgradnja pješačkih staza te sadnja novih stabala s obzirom na to da su se postojeća morala posjeći.

Iako je projektom predviđeno uklanjanje devastiranog objekta stare željezničke stanice u ovoj fazi radova do istoga neće doći jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na istom. Na dijelu trase uz ovaj objekt, neće biti izgrađena krajnja zapadna kolnička traka dok se ne stvore zakonske pretpostavke za uklanjanje objekta. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u Budžetu za 2020.godinu osiguralo je navedena sredstva za Grad Mostar.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:16