StoryEditor

(VIDEO) Džaferović i Komšić govorili o uspostavi vlasti u BiH

Piše D  /  22.04.2019., 02:04h

Po njegovim riječima, to je grupacija političkih stranaka koja ima kapacitet formirati Vijeće ministara BiH.  

- Ostalo je još pitanje aktivacije prvog Godišnjeg nacionalnog plana u okviru MAP-a. Treba tražiti načina kako da se dostavi taj prvi Godišnji nacionalni plan i imenuje Vijeće ministara BiH - naveo je Džaferović.

Kazao je da je moguće to uraditi, te da misli da dolazi vrijeme kad će to sve skupa biti urađeno.

- Želim da BiH što prije dobije, kako novo Vijeće ministara BiH koje je odraz proteklih izbora, tako i Vladu Federacije BiH. Mislim da su nam te dvije vlade, uz još nekoliko županijskih vlada, ostale neimplementirane - napomenuo je Džaferović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da SBB treba sudjelovati u vlasti, te da je on kao član Predsjedništva pozivao Fahrudina Radončića da bude dio koalicije.

- Mislim da nama treba jedan jak probosanski politički blok i da u tom bloku ima mjesta za sve one koji imaju kapacitet da, imajući u vidu broj zastupnika, obavljaju vlast na svim razinama u BiH. Koje ministarstvo će biti popunjeno na prijedlog koje političke stranke, ostavimo to sada dogovoru između političkih stranaka, jer to još uvijek nije do kraja finalizirano - kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić (Demokratska fronta) je kazao novinarima kako misli da je moguće izaći iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo "i to na način na koji se izlazi iz takvih situacija – jednom vrstom kompromisa".

- Ne možemo svi biti pobjednici uvijek. Dakle, moguće je, po meni, imenovati mandatara, s tim što u tom slučaju gospodin Dodik i SNSD, oprostite na izrazu, morat će malo ‘progutati žabu‘ kada je riječ o NATO-u - kazao je Komšić.

Moguće je, dodaje on, te dvije stvari pomiriti ako postoji volja za takvu vrstu dogovora.

Ocijenio je da BiH gubi, te da "svi ovi mjeseci koliko nemamo formiranu vlast, na neki način pokazuju da smo zapali u malo ozbiljniju krizu kao država i kao društvo i iz toga valja tražiti izlaz".

- A naša je obveza da tražimo izlaz. Dakle, mislim da možemo izaći iz ove situacije, mislim da se to mora dogoditi najkasnije do polovine svibnja, jer riječ je o nekim rokovima koje su nam dali ljudi iz Europske komisije kad je riječ o daljem nastavku puta BiH ka EU - naveo je Komšić.

Dodao je da će on učiniti sve, s aspekta pozicije na kojoj se nalazi i s aspekta političke moći koju objektivno ima DF kao stranka, da dođe do rješenja.

Na novinarsko pitanje vidi li Fahrudina Radončića kao eventualnog partnera na državnoj razini, odgovorio je: „Dobro. Ako su neki dogovori u tom smislu pali, mi nismo u njima sudjelovali odmah da kažem, ja nisam onaj koji uvjetuje bilo koga“. 

- Da je izborni rezultat DF-a bolji, jači, ja bih bio u drugoj poziciji. A u ovoj situaciji, mi smo se opredijelili da radimo neke druge stvari, a to je prije svega kako ovu državu izvući iz situacije u koju je zaglavila – i što se tiče formiranja vlasti i što se tiče međusobnih odnosa i političkih tema koje opterećuju ne više samo institucije vlasti, nego opterećuju cijelo društvo. Mi ćemo se s aspekta kapaciteta koji imamo, a on nije veliki, uključiti u to - zaključio je Komšić.   

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:57