Article_Top_970x250

(VIDEO) Duvnjaci u jeku pandemije otvorili mini siranu

tomislavgrad

(VIDEO) Duvnjaci u jeku pandemije otvorili mini siranu

svibnja 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube/BHRT

Duvanjski kraj je nekoć bio poznat po stočarstvu i proizvodnji mlijeka i žitarica. Činjenica da je to jedna od vodećih općina u Federaciji BiH po proizvodnji mlijeka dvojicu mladih farmera iz Tomislavgrada potaknula je da otvore prvu mini siranu.

Branimir i Berislav, prije nepunih godinu, otvorili su mini siranu u Stipanićima kod Tomislavgrada. Posao su pokrenuli u jeku pandemije, premda su upravo u to vrijeme mnogi gasili svoja poduzeća. No, oni se, kažu, nisu obeshrabrili, jer se već godinama bave poljoprivredom i imaju farme muznih krava.

“Kako smo već u poljoprivredi, ja nekih deset godina, Berislav i više, došli smo na ideju da finaliziramo to svoje mlijeko i napravimo neke proizvode"; kaže Branimir Vučemil, suvlasnik sirane "Eko Vran" u Tomislavgradu.

“Trenutno proizvodimo svježi i mladi sir. Dnevna proizvodnja je oko dvije tisuće litri na našim farmama, znači još ne uspijemo sve svoje ni preraditi, ni prodati, ali dobar dio toga prodamo i uspijemo plasirati na tržište”, kaže drugi suvlasnik, Berislav Šoljić.

Proizvode uspješno distribuiraju u cijeloj Hercegovini. Trenutno imaju pet zaposlenih, no ovisno o interesu tržišta planiraju i širenje proizvodnje i nova radna mjesta.

“Tu sam od samog početka, zadovoljni smo poslom, sad nam je baš krenulo  i sretni smo što smo dobili posao u vrijeme korone kad ljudi dobivaju otkaze”, kaže Marijana Malekin, tehnologica u ovoj sirani.

Cijeli projekt dvojica prijatelja financirala su vlastitim sredstvima. Jedinu pomoć dobili su nedavno od Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 20 tisuća maraka. Tim sredstvima planiraju proširiti pogone i početi proizvodnju novih proizvoda, za početak tvrdi i slani sir, piše bhrt.ba.

Dnevnik.ba