Article_Top_970x250

(VIDEO) 'Brzi odgovor 2017' - Uspješno izvedena vježba rješavanja talačke krize u zračnoj luci Sarajevo

terorizam

(VIDEO) 'Brzi odgovor 2017' - Uspješno izvedena vježba rješavanja talačke krize u zračnoj luci Sarajevo

lis 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Youtube

Simulacija je uključivala ulazak trojice naoružanih terorista u aerodrom koji su uzeli tri taoca, zabarikadirali se i tražili helikopter koji bi ih odveo s zračne luke.

Pokazna vježba - simulacija rješavanja talačke krize "Brzi odgovor 2017" održana je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je u sklopu vježbe sazvan Državni komitet za sigurnost zračnog prometa koji u takvoj situaciji prerasta u Državni krizni stožer i koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju te situacije.

Dodao je da je specijalna jedinica SIPA-e prvo pokušala pregovorima rješiti talačku krizu a nakon što otmičari nisu pristali na pregovore Komitet je dao suglasnost za nasilni upad i savladavanje otmičara.

Mektić je rekao da je tijekom upada simulirano ranjavanje po jednog otmičara, taoca i pripadnika specijalne jedinice SIPA-e koji su potom evakuirani.

- Vježba je bila realistična i pokazali smo da imamo kapacitete da brzo i efikasno odgovorima na svaki pokušaj narušavanja sigurnosti - istakao je Mektić.

Komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner naveo je da je vježba pokazala izvanrednu saradnju između bh. policijskih agencija, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, kao i da je impresioniran pripremama, organizacijom i izvođenjem vježbe.

U vježbi su sudjelovali pripadnici SIPA-e, EUFOR-a, Granične policije, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko-vatrogasne službe aerodroma Sarajevo i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250