StoryEditor

(VIDEO) Amerikanci počeli gradnju 12 nuklearnih podmornica, koštat će ih 109 milijardi dolara

Piše D  /  29.05.2019., 06:05h

Riječ je o podmornicama na nuklearni pogon koje će nositi interkontinentalne balističke projektile, a koje će biti jedan od tri temelja američke nuklearne trijade (dakle, mogućnosti nuklearnog udara sa zemlje, iz zraka i s mora). Njihova će zadaća biti da plove ispod površine svjetskih oceana i tako budu najjači faktor odvraćanja neprijatelja od eventualnog iznenadnog nuklearnog napada na SAD.

Američka mornarica trenutno za tu svrhu koristi 14 nuklearnih podmornica klase Ohio koje su projektirane u jeku Hladnog rata i sagrađene između 1981. i 1997. godine. Svaka od njih duga je 171 metara, maksimalne istisnina u uronjenom stanju od 18.750 tona, što ih svrstava među najveće podmornice na svijetu. Ono što ih pak svrstava među najopasnije su 20 balističkih projektila Trident D-5 od kojih svaki može nositi 8 nuklearnih bojnih glava.

Klasa Columbia u dimenzijama će biti uglavnom jednaka Ohio klasi, ali će imati oko 2000 tona veću istisninu, a bit će i šira 30-ak centimetara. Za razliku od Ohio klase imat će po 16 cijevi s balističkim projektima Trident D-5, a njihov životni vijek bit će minimalno 42 godine, kao i nuklearnog reaktora koji se u njima nalazi.Ove podmornice u osnovi su napravljene za uzvraćanje udarca u slučaju bilo kakvog napada na nuklearne snage SAD-a koje se nalaze na kopnu. Sve i da svaki projektil bude uništen, one sa svojih skrivenih pozicija mogu napasti neprijatelja s više od 100 nuklearnih bojnih glava razorne snage.

Time Amerikanci osiguravaju opstanak svoje vojne moći čak i u slučaju da im se dogodi "nuklearni Pearl Harbour".

Inače, lansirne cijevi za Columbia klasu grade se još od prošle godine, a sam dizajn podmornice praktički je završen u travnju ove godine. Prema izvješću neovisne organizacije Congressional Research Service, koja prati vojnu potrošnju američke administracije, svih 12 podmornica trebalo bi koštati najmanje 109 milijardi dolara, a prva bi u operativnu službu trebala ući 2031. godine, prenosi Jutarnji list.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:22