StoryEditor
"što djeca tamo rade?"

Vesna Vučemilović: Katolkinja sam, ali mislim da vjeronauku nije mjesto u školama

Piše desk  /  23.09.2022., 13:20h

Suverenisti su u petak u Hrvatskom saboru prokomentirali različite podatke DZS-a o broju katoliku. Vesna Vučemilović, inače nezavisna zastupnica koja djeluje kroz Klub Suverenista, istaknula je kako je važniji podatak rast broja starijih od 65 godina, a iako je vjernica, naglasila je i da treba otvoriti pitanje vjeronauka u školama.

Vesna Vučemilović ističe kako su problemi s brojem katolika možda proizašli iz toga što je prvi put vršen online popis.

"Digitalna pismenost nije nam baš na visokim razinama", rekla je pa naglasila da je važniji podatak od toga koliko ima katolika onaj o broju starijih od 65 godina.

"Mi imamo osam posto veći udio stanovnika starijih od 65 godina i više. To je podatak koji je nama, za naše strategije, za gospodarstvo, sve ekonomske politike izuzetno važan. Pokazuje i strukturu radnih mjesta i zanimanja i obrazovni proces i sve ostalo. Vi kad imate u 10 godina povećanje udjela starijih od 65 za osam posto, to je ogroman udar za cijelo gospodarstvo i pitanje je kako ćemo mi uopće financirati njihove mirovine već sada, a kamoli u nekom budućem razdoblju. To je pitanje kojem trebamo posvetiti puno veću pozornost", rekla je. 

Što se tiče samog Popisa stanovništva, smatra da se konačno mora uvesti registar stanovništva.

"To već imaju gotovo sve države EU i onda te podatke imati svake godine. Temeljem ovog Popisa trebamo postaviti pitanje zašto imamo 3,6 milijuna birača, kakav je to registar birača. Znači 3,8 milijuna stanovnika, a 3,6 milijuna birača. To nema nigdje. Zašto imamo 200.000 zdravstvenih osiguranika više nego što je uopće stanovnika? Tko su ti ljudi, gdje su? Nama nijedan registar ne štima. To su pitanja. Pogledajte koliko trošimo na digitalizaciju koju onda rade cvjećarke, prijatelji, fotografi, a ne štimaju nam temeljne baze. A sad koliko ima katolika, to će vjerojatno ustanoviti Katolička crkva", rekla je istaknuvši kako je ona praktična vjernica te ide nedjeljom na misu i vidi crkve prazne, piše 24sata

"Znam kakva je bila crkva u Našicama prije 10 i pet godina i sada. Imali smo i dvije godine korone kada je jedino bilo zabranjeno ići u crkvu i to je ostavilo traga. Danas imate djecu koja uđu u crkvu i ne znaju da moraju u svetu vodu staviti ruku i prekrižiti se. A i pitanje vjeronauka u školama je isto pitanje koje bi konačno trebalo otvoriti, što djeca rade, što uče na tom vjeronauku i je li to baš najprikladniji način. Ja sam i katolkinja i vjernica, ali mislim da vjeronauku nije mjesto u školama", poručila je.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 06:02