StoryEditor

Verbalni rat Trumpa i Rohanija mogli bismo osjetiti u novčaniku

Piše D  /  24.07.2018., 08:07h

Nikada, ali nikada više nemojte prijetiti SAD-u, ili ćete trpjeti posljedice od kakvih su patili rijetki u povijesti. Mi više nismo zemlja koja će stajati uz vaše poremećene riječi nasilja i smrti. Budite oprezni!”, velikim slovima na svom profilu na Twitteru napisao je američki predsjednik Donald Trump, upozorivši iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

Trumpova prijetnja Iranu i Rohaniju došla je nakon što je iranski predsjednik, koji je već dulje pod pritiskom konzervativaca, zaprijetio SAD-u kazavši: “Gospodine Trump, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti. Amerika treba znati da je mir s Iranom majka svakog mira te da je rat s Iranom majka svih ratova. Iran više nije država koja će prihvaćati vaše dementne riječi nasilja i smrti. Gospodine Trump, budite oprezni”, kazao je Rohani.

Eskalacija retorike između dvojice predsjednika nastala je nakon što je SAD započeo ofenzivu na društvenim mrežama i verbalno, kojoj je cilj poticati nemire u Iranu i natjerati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku militantnim skupinama. Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prijete mu sankcije nakon što se SAD (Trump) povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015., kojim je ta bliskoistočna država pristala zaustaviti razvoj svoga nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija, piše Večernji.hr.

Globalni kolaps

Američki državni tajnik Mike Pompeo nazvao je u svom govoru iranske čelnike mafijom te Irancima, koji nisu zadovoljni svojom vladom, obećao pomoć, ali ne precizirajući kakvu. No prešutio je da je sadašnji predsjednik Rohani predvodnik umjerene struje u Iranu.

Nakon što je Donald Trump došao na vlast, stalno prijeti Iranu smatrajući tu zemlju osovinom zla koju treba uništiti. Trump je pod velikim utjecajem svoga zeta Jareda Kushnera, ortodoksnog židova, te saudijskog princa Salmana koji je Trumpu omogućio više od četristo milijardi dolara zarade na prodaji oružja. Izrael i Saudijska Arabija imaju isti cilj, srušiti iranski režim. Izrael zbog toga što je cilj Irana uništiti izraelsku državu, a Saudijska Arabija stoga što ju je Iran potpuno marginalizirao na Bliskom istoku.

Unatoč velikim naporima Njemačke, Velike Britanije i Francuske, Trump je, zbog sve većeg pritiska Izraela i Saudijske Arabije, samo petnaest mjeseci nakon što je preuzeo vlast, odlučio, kao što je i obećavao tijekom kampanje, izići iz tog sporazuma koji je 2015. zaključio njegov prethodnik Barack Obama. Ta bi odluka mogla sada biti uvod u nove sukobe i ratove na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost europskih saveznika Amerike i poremetilo globalnu opskrbu naftom.

Da je situacija u prijevozu i opskrbi naftom ozbiljna dokazuje i prijetnja iranskog predsjednika Rohanija o mogućnosti blokade cjelokupnog izvoza nafte iz Perzijskog zaljeva. Iranska revolucionarna garda u svakom je trenutku spremna na zatvaranje Hormuškog tjesnaca, kojim prolazi trećina ukupnog svjetskog izvoza nafte. Tada bi, upozoravaju stručnjaci, barel nafte mogao sa sadašnjih 70 skočiti na čak 250 dolara! A to bi, bez ikakve sumnje, izazvalo globalni kolaps s nesagledivim poeljedicama.

“Ne bude li Iran mogao izvoziti naftu, neće je tuda prevoziti ni jedan tanker. Zatvorit ćemo Hormuški tjesnac, pa neka svijet pita Trumpa zašto će ostati bez naftnih derivata”, zaprijetio je još prije Esmail Kowsari, zamjenik zapovjednika baze Revolucionarne garde Sarollah.

Režim mora pasti do 2019.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton uvjeren je da će do kraja 2019. iranski režim pasti, te je predložio da američki ratni brodovi u Perzijskom zaljevu blokiraju iranske tankere koji prevoze iransku naftu na svjetsko tržište.

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva Bill Urban kaže da je američka mornarica spremna zajedno s regionalnim saveznicima osigurati „slobodu prometa i slobodan protok robe“ u Perzijskom zaljevu.

Dnevnik.ba
 

19. travanj 2024 00:33