StoryEditor

Venezuelanski ratni brod napao njemački kruzer pa potopio sam sebe

Piše D  /  04.04.2020., 09:04h

Venezuelanski ratni brod ovaj je tjedan izabrao krivu metu i izgubio bitku s njemačkim kruzerom kod sjeverne obale zemlje. Kako piše CNN, u ovom bizarnom okršaju ratni brod je udario kruzer nekoliko puta da bi uskoro potpio sam sebe.

Vlasnici njemačkog krstarećeg broda RCGS Resolute izjavili su da je njihovo plovilo u utorak ujutro bilo na održavanju u međunarodnim vodama kada mu je prišao brod oružane mornarice i naredio da promijeni smjer. Sve je ubrzo eskalirao te su, kako navode iz kompanije, ispaljeni pucnjevi a venezuelanski vojni brod je namjerno bočno udario u RCGS Resolute. “Mornaričko plovilo nastavilo je udarati u očitom pokušaju da okrene glavu broda prema venezuelanskim teritorijalnim vodama”, navedeno je u izjavi Columbia Cruise Services.

No, RCGS Resolute ojačan je čeličnim oplatama kako bi se lakše kretao kroz led. Dok je RCGS Resolute pretrpio manja oštećenja, bez utjecaja na plovnost, mornaričko plovilo je pretrpjelo teška oštećenja tijekom kontakta s ojačanim njemačkim ekspedicijskim brodom te je počelo propuštati vodu, navodi se u izjavi tvrtke.

Venezuela ima drugu verziju priče

U brodu su bila 32 člana posade, no putnika nije bilo. Venezuelanska mornarica priznala je incident, iako imaju drugačiju verziju događaja. Prema Venezueli, incident se dogodio u utorak rano ujutro u venezuelanskim vodama, pored Isla La Tortuga. Columbia CS tvrdi da se sve odvijalo u međunarodnim vodama, u blizini Willemsteda, Curacao.

Ministarstvo obrane zemlje sugeriralo je da je Resolute možda prevozio plaćenike koji su bili spremni napasti Venezuelu. Predsjednik Nicolas Maduro često je optuživao američku vladu i njezine saveznike za pokušaje svrgavanja s vlasti u trenucima dok je veliki dio međunarodne zajednice podržao njegova protukandidata Juana Guaidoa svojim predsjedništvom.

U misiji spašavanja uspješno je izvučena posada s potopljenog patrolnog broda, navela je venezuelanska mornarica u izjavi.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:53