Article_Top_970x250

VENEZUELA: Zbog nestašice papira i tinte vrijede stare putovnice

osiromašena zemlja

VENEZUELA: Zbog nestašice papira i tinte vrijede stare putovnice

lis 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Maduro je potpisao hitnu odluku o produženju važenja pasoša zbog nestašica u nacionalnoj agenciji za pasoše. Venecuelancima je rečeno da svoje nevažeće pasoše mogu koristiti još dvije godine, s obzirom da je država nestala bez papira i tinte.

Najmanje milijun stanovnika Venezuele je mjesecima čekalo nove dokumente, te u međuvremenu nisu mogli putovati.

Iz agencije za putovnice je u ožujku priopćeno da putovnice još uvijek nisu završeni zbog ''nedostatak materijala'', uprkos činjenici da je potražnja za putnim dokumentima rekordno visoka, jer Venecuelani žele da pobjegnu iz političke krize i duboke recesije.

95 posto prihoda države čini izvoz nafte, a s obzirom na to da su svjetske cijene nafte drastično pale 2015. godine, Venecuela nije imala novčana sredstva potrebna za uvoz osnovnih dobara kao što su hrana i medicina, stvarajući akutne nedostatke i ogromnu ljutnju prema lideru Maduru.

Na cijelu mizeriju u kojoj se nalazi stanovništvo Venecuele, dodaje se i porast kriminala - naročito u glavnom gradu Karakasu, zbog kojih često dolazi do krvavih prosvjeda protiv vlade.  Skeptici su ranije izjavili da su uvjereni da je do kašnjenja zamjene putovnica kriv Maduro, te da je to očajnički pokušaj da ljude spriječi od odlaska iz države.

Dnevnik.ba
 

Article_Bottom_970x250